Saturday, October 1, 2011

Cobaan Percubaan

Setiap manusia yang hidup di muka bumi ini pasti akan diuji dengan cubaan. Sebab itulah ia dipanggil kehidupan. Orang yang paling berjaya sekalipun dalam kehidupan ini satu masa dulu pasti pernah diuji dengan cubaan yang sangat berat. Kalau tak pernah, bersedialah menghadapi ujian pada masa akan datang. Baru2 ini, saya dan kawan2 telah dipaksa menghadapi satu cubaan. Bukan main2 cubaan, tapi "Percubaan".

Saya bercakap tentang periksa ataupun dalam bahasa Arab imtihan.Walaupun sudah biasa terserempak dengan periksa ni, tapi kali ini dia menjengah dengan lebih lagi sebelum datangnya periksa selepasnya yang lebih besar.

Bercakap tentang imtihan, memang diri ini sudah banyak membicarakan tentangnya.Cumanya, kali ini, ana cuba tajdid kembali penulisan ana tentang imtihan yang lepas. Imtihan.. setiap kali dia datang bawa dengan seribu pengalaman dan pengajaran yang bertambah2..

Hadis Nabi:من كان يريد الدنيا فعليه بالعلم ومن كان يريد الأخيرة فعليه بالعلم و من كان يريدهما معا فعليه بالعلم

Maksud:" Sesiapa yang mahukan dunia, maka wajib ke atasnya ilmu, barangsiapa yang mahukan akhirat, maka wajib ke atasnya ilmu. Dan, siapa yang mahukan kedua2nya sekali, maka keatasnya ilmu"

Lagi: طلب العلم فريضة على كل مسلم

Maksud: "Menuntut ilmu itu satu kefardhuan atas setiap muslim."

Maka jelas di sini, sebagai sebuah agama yang mementingkan fitrah kebaikan, agama yang syumul, holistik, dan sempurna, Islam amatlah menggalakkan ummatnya menimba ilmu. Seperti mana yang telah kita lihat dengan dua buah hadis di atas, cukup jadi bukti. Meskipun berlambak lagi hadis, bahkan ayat Qur'an yang mengangkat tinggi darjat ilmu.

Apabila dikatakan Islam menggalakkan ilmu, bagaimana pula situasinya dengan orang yang malas belajar, dan lain2 lagi yang sewaktu dengannya. Senang saja, dia telah berpandangan serong dengan prinsip dan konsep Islam.

Hadis: اءن الله يحب اءذا عمل عملا أن يتقنه
Maksud: "Sesungguhnya, Allah suka akan apabila sesuatu amalam dikerjakan, ia dilakukan bersungguh2"

Jadi, sebagai bukti kesungguhan kita belajar setelah sekian lama, maka wujudlah satu perkara yang memang agak tidak digemari oleh segelintir manusia yang bergelar pelajar. (Oh! mungkin juga termasuk). Oleh itu, buktikanlah sejauh mana kita mengamalkan hadis Nabi ini dengan mengaplikasikannya dalam menuntut ilmu.

PERIKSA KECIK vs PERIKSA BESAR

Terkadang, kita terlalu mengecikkan skop. Apabila disebut periksa, terbayang kertas2 yang mengadungi soalan2 dan formula2 yang boleh memecahkan urat2 saraf crebrum dalam otak, takpun kertas pilihan OMR yang tinggal mahu hitamkan saja. Dan, apabila terbanyangkan semua itu, semua orang pun berlari menerkam buku masing2 untuk mengulangkaji dan menela'ah supaya tak GAGAL dalam periksa itu. Sangat takut gamaknya. Namun, bagaimana pula dengan periksa yang kita hadapi setiap hari? Setiap jam? Setiap saat?

Firman Allah:
كل نفس ذاءقة الموت

Maksud:"setiap yg bernyawa psti akan mati...."

Lagi Firman Allah:
ما يلفظ من قول الأ لديه رقيب عتيد

Maksud:"tiada yg dilfazkan drpd perkataan kecuali ada disisinya raqib dn 'atid...(yg mencatat setiap perkataan yg keluar daripada mulut manusia)"

Jadi, bagaimana? Jelas bukan? Periksa yang digambarkan pada permulaan entry tadi hanyalah sekecil2 periksa saja, yang mana tidak perlu celebrate dan seronok sangat pun jika mendapat terbaik, dan juga tidak perlu kecewa mana pun jika tidak mendapat yang terbaik. Itu hanya peperiksaan yang dinilai oleh manusia, yang tidak berkuasa untuk menghukum kita jika gagal. Di sebalik semua itu, terdapat peperiksaan yang lebih menakutkan yang dinilai oleh Allah, tuhan kita yang mana jika gagal, nerakalah balasannya.

Oleh itu, marilah sama2 kita buat yang amat,amat,amat terbaik dalam periksa yang paling besar. Periksa yang mana, tak boleh lagi repeat paper Julai jika dan tersalah langkah. periksa yang mana, yang menandanya bukanlah seorang guru yang boleh dibodek2 untuk belas kasihan. Periksa yang mana, bukan hanya dua,tiga jam sahaja.. tetapi seumur hidup. Yang mana, result baginya hanyalah diadapati setelah kebangkitan kita yang kedua. Peperiksaan yang menentukan Syurga atau Neraka tempat kita.


DUA DALAM SATU, KECIK DAN BESAR

Jadi, bagaimana pula dengan periksa dunia tadi? Adakah biarkan saja failed dengan alasan ianya tak membawa kemana pun. Jika berjaya dalam periksa yang amat2 besar sudah cukup bagus. Mungkin ada juga yang bertanya "bagaimana pula mahu tumpukan dua periksa yang mana, dimensinya amatlah berbeza sama sekali. Susah bukan?"

Senang saja..

الدرس هو الطاعة الله
*"Belajar itu ialah ketaatan kepada Allah"

Itulah kata2 hikmah yang boleh menjawab jawapan tadi.. Ringkas, tapi penuh dengan hikmah. Belajar itu juga adalah antara peperiksaan yang ditentukan ke atas kita oleh Allah, untuk menilai sejauh mana penghayatan dan penghargaan kita kepada ilmu.

Bagaimanakah penghayatan terhadap perkataan yang pendek ini boleh menyebabkan diri berasa senang dan ringan untuk belajar? Seperti yang saya katakan tadi, ia ada menyentuh soal aspek hakikat hidup. Hakikatnya, segalanya tentang kehidupan ini ditentukan dan diciptakan oleh Allah.Begitu juga peperiksaan, tekanan, pelajaran, dan sebagainya. Maka barangsiapa yang belajar dalam ketaatan dalm belajarnya dengan penuh rasa khusyu' dan rasa kasih dan sayang serta cinta kpd Allah, ketika itulah segalanya2 tentang pelajaran menjadi senang. Apalah sangat sebuah yang dinamakan medan peperiksaan yang sangat kerdil bagi Allah yang Maha Berkuasa untuk menjadikan sesuatu.. Maha Suci Allah...

Wallahua'lam...
No comments: