Monday, March 17, 2008

Phantom of the Opera..,penerapan nilai barat dlm silibus pembelajaran..

Haritu pelajaran bahase omputeh berlalu dgn bosan skali...muallimah mengajar kelas dgn buku Phantom of The Opera pasal citer omputeh yg jiwang2 tu lah.. aku sama skali x dpt membuka mata ketika sesi pembelajaran... bkn sengaje,tp lebih kurg cmtu gak ah..tp naluri ku kuat mngatakan yg silapnyer adalah pelajaran aritu..nk kate muallimah tu suare perlahan x jgk... ape yg aku sedar hanyalah apabila muallimah menyeru"MUHAMMAD,YOU LOOK SO SLEEPY..STAND UP".. ceh hanya tuhan yg tahu cmne malu aku waktu tu...stelah berehat dirumah buat satu tempoh yg agak lame, maka timbul lah satu cetusan minda yg rasenye boleh dikongsikan buat seluruh rakyat malaysia...


mari kita lihat pndpt bernas pembikin b
log ini...hehehe.. Pertama sekali...mari kita lihat tema buku omputeh ini...
kalau merujuk kpd 'syarah' buku ini "understanding literature series"terbitan fajar bakti karangan Veronica M Loo & Renee Sidhu, tema citer ini adalah percintaan ...

jadi..suke untuk ana mengingat tntg ayat al quran surah albaqarah ayat120..:
"dan tidak akan redha yahudi dn nasara sehingga kamu mengikuti care hidup mereka"

Jadi..persoalan nye..adakah silibus kiter harini dipengaruhi oleh barat..??
Jawapannye tentu sekali 'ya'...antara buktinye adalah seperti di atas...
Adakah relevan aspek percintaan diterapkan dlm otak pelajar malaysia yg mendakwa sbgai negara islam contoh seawal usia form2...???
Mungkin ramai yg mngatakan "yg hendak diterapkan pd silibus itu bknlh aspek percintaan semata2 tp aspek kejujuran,pembalasan dendam,dn laen2 aspek yg ade di dalam citer tersebut..."
Mari kita tgk adakah itu satu2 nye citer yg terbaek yg boleh memahamkan pelajar tntg aspek yg mahu diterapkan spt yg didakwa..?? bknkah byk lagi citer laen yg tiada unsur percintaan,budaya org puteh dn sbgi nye yg ade di dlm citer tersebut..?? kenape nk pilih citer yg satu ni lak...??

Bkn kah allah telah berfirman di dlm surah al ahzab ayat21:(maksudnyer...)
sesungguhnye telah ada bg kamu pd rasullullah itu satu contoh yg baek untuk org yg mngharapkan allah dn hari akhirat...

Jd ,ape salahnye jika diambil kisah rasulullah ditukar bahase kpd bahase inggeris untk dijadikan silibus...?? ataupon kisah para sahabat yg laen....

Persoalannye adalah:kenape malaysia tidak membuat silibus sndiri malah mngikut silibus omputeh yg dulu pernah menjajah negare tercinta ini..??bknkah negare kiter sdh merdeka..??

Jd jawapannya amatlah senang...
sebenarnye negare kiter maseh blom merdeka sepenuhnye ,buktinye..?? kite tgk sahaja contoh di atas yg mane dgn senangnye org barat menerapkan budaye mereka di dalam silibus sekolah kiter...adakah itu tidak dikire mnjajah pemikiran...?? cube pikir2kan bende ini...

Kesimpulannya..negare kite Malaysia ini yg didakwa sebagai negare islam contoh serta berdaulat telah termasuk antara negare yg telah berjaya dijajah pemikirannya oleh pihak barat ...
ape sbbnye..?? mari kiter lihat balek ayat pertama yg kiter bincangkan td iaitu dr surah al baqarah....

jd wahai rakyat melayu yg beragama islam...ADAKAH KITA HANYA MEMBIARKAN MEREKA MENJAJAH PEMIKIRAN KITER...??ADAKAH KITER RELA MELIHAT UMAT ISLAM MALAYSIA DITERAPKAN BUDAYA COUPLE SEJAK DARI UMUR 14 TAHUN...???
PIKIR2KAN LAH SENDIRI....

2 comments:

Anonymous said...

wey yang ko kater betaper malu nyer ko waktu tuh salah ko gak..saper suroh tido waktu tuh

capik~

al-ikhsan said...

salam..
good one..keep it up..:)

jangan kata pendidikan je, malah dah nak hampir semua aspek hidup ni(esp kat Malaysia) dah dipengaruhi sistem ala-ala Jahiliyyah..tapi kalau nak list kan satu2 boleh naik pengsan juga nanti!

tapi kita pun jangan asyik mengeluh, merungut je tanpa buat pape2..takda maknanya juga kan nanti?so, marilah kita semua sama2 mneyempaikan mesej kesejahteraan, mesej ISLAM ke seluruh ummah!!
mari berda'wah! :)