Monday, June 30, 2008

Hijab/Purdah....Wajib ker..?Sejurusnya terbit post ana tentang Muslimah dan Gambar ,timbullah satu persoalan dari saudara ibnu sanusi di shoutbox "bagaimana pulak hukum purdah..?" Ditambah pula dengan komen susulan daripada Saudara Ahmad Aminuddin yg mengatakan purdah itu wajib terutamanya pada zaman fitnah sekarang.....maka ini memaksa serta mendorong ana untuk mencari hujah2 yg sahih serta pendapat ulama' antara yg mewajibkan dan tidak mewajibkan....Maka ana terdorong untuk berkongsi hujah2 mereka yg tidak kurang hebat nya antara satu sama lain........Pertama sekali ana ingin katakan bahawa ana bukanlah org yg layak untuk berhujah tentang ini... disebabkan itu ana mengambil hujah2 ini drpd ulama' yg muktabar ...
Mari kita lihat satu persatu dulu dengan bermula dari dalil yg x mewajibkan....


DALIL YANG TIDAK MEWAJIBKAN

1. Firman Allah: ولأ يبدين زينتهن اءلا ما ظهرمنها

maksudnya:dan janganlah kamu pamerkan perhiasan kamu kecuali apa yg zahir drpdnya..

Ibnu Abbas berkata di sini yg dimaksudkan dgn apa yang zahir ialah muka dan tapak tangan
tetapi pendapat ini disangkal oleh Syeikh Musthafa Al-Adhawi dlm kitab Jami' Ahkamin Nisa'

2. Firman Allah: قل للمؤمنين يغضوا من أبصرهم ويحفظ فروجهم

maksudnya: dan katakanlah kpd org mu'min tundukkan pandangan mereka dan peliharalah kemaluan mereka....

Ayat ini menunjukkan bahwa ada sesuatu pada wanita yg mungkin dibolehkan untuk dibuka yg pada masa yg sama dilarang dilihat oleh lelaki.

ia juga dikuatkan dengan beberapa hadis antaranya:
"Wahai Ali, janganlah kamu ikutkan pandangan pertamamu dengan pandangan kedua, kerana engkau berhak pada pandangan pertama tetapi tidak pada pandangan kedua..

3. Hadis nabi:

Dari Aisyah R.A bahwa Asma' bintu Abu bakar telah menemui Rasulullah dgn memakai pakaian yg tipis, maka Rasullah berpaling drpdnya dan berkata,: Wahai Asma', jika seseorang wanita itu telah mendapat haidh (baligh) , maka tidak patut terlihat drnya kecuali ini dan ini ( Rasulullah menunjuk kpd tapak tangan dan muka)

4.Hadis nabi:

Rasulullah berjalan bersama Al-Fadhl bin Abbas, kemudian ia berhenti untuk memberi periungatan kpd org ramai... ketika itu datanglah seorang wanita yg cantik dari suku Khats'am meminta fatwa dr Rasulullah. Maka terlihatlah Al-Fadhl akan wanita itu dan terpesona ia. Nabi melihat Al-Fadhl dgn pandangan yg tajam , tetapi dia tetap memandang ke arah wanita tersebut. Maka Rsulullah pun berundur ke belakang dan memegang dagu Al-Fadhl dan memalingkan wajah Al-Fadhl...

Hadis ini menunjukkan bahawa dibolehkan memperlihatkan muka kpd org ramai....

Ini hanyalah sebahagian hujah drpd 18 hujah sahih drpd ulama'. Baiklah... mari kita lihat kpd hujah yg mewajibkannya........
HUJAH2 YANG MEWAJIBKAN PEMAKAIAN PURDAH

1.Firman Allah: وقل للمؤمننات يغضضن من أبصرهن ويحفظن فروجهن

maksudnya: dan katakanlah kpd muslimah tundukkanlah pandanganmu dan peliharalah kemaluanmu.......

Di sini disuruh supaya menjaga kemaluan, ia juga termasuk menjaga segala yg mendorong ke arah rosak nyer kemaluan/kehormatan. Ini kerana memperlihatkan muka kpd org ramai sudah tentunya mendorong nafsu syahwat lelaki dan akhirnya akan pergi kpd kejadian yg lebih jauh... Na'uzubillah.........


2.Firman Allah: ولأ يبدين زينتهن اءلا ما ظهرمنها

maksudnya: dan janganlah pamerkan hiasan mereka kecuali apa yg zahir daripadanya...

Ibnu Mas'ud berkata bahwa apa yg zahir drpd mereka ialah pakaian. Ia disahihkan oleh Syaikh Mustafa Al-Adawi dlm kitab Jami' Ahkamin Nisa'. Ini bermaksud wanita itu wajib menutup mukanya sekali....


3. Firman Allah: وليضربن بخمورهن على جيوبهن

masudnya: dan hendaklah mereka melabuhkan pakaian mereka hingga ke leher dan dada mereka...

Berdasarkan ayat ini, wanita itu wajib menutupi dada dan leher mereka, maka ,menutup muka adalah lebih wajib kerana wajah adalah tempat kecantikan dan godaan. Bagaimana mungkin agama yg bijaksana ini memerintahkan menutup dada dan leher tetapi membiarkan muka terbuka.

4.Firman Allah:ولا يضربن بأرجلهن ليعلم ما يخفين من زينتهن

maksudnya: dan janganlah mereka menghentakkan kaki2 mereka agar diketahui perhiasan yg mereka sembunyikan......


Allah melarang muslimah menghentakkan kaki2 mereka kerana khuatir akan terdengar perhiasan2 mereka seperti gelang kaki dan sebagainya. Hal ini kerana risau akan laki2 yg terdengar gelang2 kaki akan tergoda,maka godaan yg ditimbulkan kerana terlihat muka adalah lebih besar lagi. Apatah lagi dengan solekan2 yg berlebihan, pastinya ia lebih berhak ditutup untuk mengelakkan fitnah yg besar.

.5.Firman Allah (sorilah... dh malas nk tulis arab):
"apabila kamu meminta sesuatu keperluan drpd mereka, maka mintalah dr belakang tabir. Cara itu lebih menyucikan bagi hatimu dan hati mereka." (Al-Ahzab:53)


Ayat ini jelas menunjukkan bahawa wanita wajib menutup diri mereka dari laki2 termasuk menutup wajah. Hikmahnya ialah untuk menjaga kesucian hati2 org yg beriman


6. Ummu Athiyah berkata: " Pada dua hari raya, kami diperintahkan untuk mengeluarkan wanita2 haidh untuk menghadiri jemaah kaum muslimin dan doa' mereka. Seorang wanita bertanya, "wahai rasulullah, seorang di antara kami tidak memiliki jilbab(tutup muka) bolehkah dia keluar..? Maka Rasulullah menjawab "hendaklah kwan2nya meminjamkan jilbab mereka"


7. Aisyah berkata: " jika rasulullah meihat wanita2 di zaman ini apa yg kita lihat, nescaya beliau melarang wanita ke masjid"

perkataan Aisyah ini adalah setelah beliau wafat, dan ketika itu para wanita sudah tidak terlalu menjaga adab2 mereka. Antaranya tidak memakai jilbab(purdah). Ini menjelaskann bahawa jika seseorang muslimah itu tidak memakai jilbab, ia dilarang untuk keluar rumah.

ini adalah sebahagian hujah drpd 26 hujah yg ana dapati drpd para ulama' dan mereka2 yg ahli dn layak dlm bidang ini....

Antara ulama' yg berpendapat bahawa purdah itu wajib ialah:

1.Syaikh Muhammad Al-Shinqithi
2.Syaikh Abdul Aziz bin Baz
3.Syaikh Muhammad bin Shalih Al-Utsaimin
4.Syaik Abdullah bin Ibrahim Al Jarullah
5.Syaikh Bakar Abu Zaid
6.Syaikh Musthafa Al-Adhawi
dan lain2 lagi.........KESIMPULAN

-Menutup muka bukanlah suatu yg asing ketika zaman Rasulullah. Ia dilakukan hampir seluruh muslimah ketika itu sehingga ianya dijadikan keutamaan dan dijatuhkan hukum wajib oleh sebahagian ulama'. Namun sekarang ia sudah jadi tidak biasa dan jadilah ia hanya satu tuntutan dan bukan kewajipan walaupun terdapat hujah2 yg mantap serta kuat untuk mewajibkannya.

-Seperti yg telah dikatakan oleh Saudara Ahmad Aminuddin dlm shoutbox dulu, sekarang sudah masuk apa yg dikatakan sebagai zaman fitnah. Maka seharusnya para muslimah terdorong untuk mengenakan purdah ke atas wajahnya demi kebaikan dirinya dan seluruh ummat islam.

-Zaman ini juga telah masuk sebagai apa yg dikatakan dlm hadis rasulullah:
بدأ الأسلام غريبا وسيعود غريبا فطبى للغربأ

maksudnya: "islam itu bermula dengan ganjil (dari pandangan orang ramai), dan ia akan kambali dipandang ganjil (akhir zaman), maka beruntunglah orang2 yg ganjil( pada waktu itu)."

maka, apa salahnya kita menjadi sebagai prg yg dipandang ganjil seperti yg dikatakan nabi dan sekaligus mendapat doa' drpd nabi sebagai org yg beruntung. Jadi ana menyeru Muslimah agar doronglah diri anda serta rakan2 anda untuk mengenakan purdah, kerana walaupun ada dalil yg mengatakannya tidak wajib, tetapi kita mesti ingat bahawa terdapat juga dalil yg mengatakannya wajib. ~wallahu a'alam~

11 comments:

neverletmego said...

assalammualaikum..article yang menarik..:)
yer..zaman fitnah!!!
apakah hukumnya memakai purdah kena tuntutan suami kerana berasa kurang senang wajah isterinya di tatapi lelaki lain?
dan adakah boleh seandainya memakaipurdah dgn niat mengelakkan fitnah atau meruntuhkan iman manusia...

abuyon said...

Salam. Moga akhi terus menulis. Saya juga ada menulis tentang purdah, barangkali dari sudut yang berbeza. Jemputlah semua yang kelapangan untuk membaca. Tutup muka, ala Zorro atau ala agama, http://abuyon.blogspot.com ada kaitan dengan flu H1N1.

Anonymous said...

salam..

subhanAllah.. alangkah bagusnya jika semua sekolah mewajibkan pemakaian purdah..
redup mata memandang...

jikalau nta dh ade dalil-dalil & hujah, nta cdgkan kpd sekolah(Al-Amin terutamanya)..

pde pndgn ana, nta tentu seorg yg berpengaruh di sekolah nta..
gunakan peluang tersebut..

demi kebaikan bersme....insyaAllah.

wasslm..

Iffah Nabiha Ahmad Jailani said...

Subhanallah...Izinkan saya link kan blog akhi di sini...
http://islami98.blogspot.com/
setuju dengan pandangan akhi...Moga terus maju dlm arena dakwah.

wordsoflife said...

assalamualaikum..
ana pernah terdengar dari sahabat ana, yang bila seorang perempuan itu dikatakan cantik, lebih dari sepuluh orang lelaki ajnabi, wanita itu wajib berpurdah. tidak tahu, hANya pandangan, hadis atau apakah.. benarkah..?

ada juga sahabat ana yang menghentikan pemakaian purdah dengan alasan kerana di wajahnya yang paling menarik adalah mata sekalipun dia memakai purdah, dia tetap akan menarik perhatian muslimin lain kerana matanya. (bukan niat untuk memburukkan sahabat, mahupun menyebarkan kisah sahabat,-sejujurnya kagum dengan usahanya dalam mengelakkan fitnah) cuma sekadar ingin menerangkan situasi, bagaimana jika muslimah tersebut di wajahnya, mata itulah yang paling menarik perhatian, sehingga ada lelaki ajnabi yang mengtakan sedemikian?

mungkin saudara akan memberi cadangan burqa tetapi, di Malaysia, keadaan tidak begitu membenarkan (atau ini sekdar alasan..?)

boleh beri penerangan.. harap sampai maksudnya..

khayra said...

slm.alhamdulillah subhanallah..purdah dan aku?mg Allah memberi kekuatan..amin

khayra said...

slm.alhamdulillah subhanallah..purdah dan aku?mg Allah memberi kekuatan..amin

Redbloodsnow said...

salam. zie baru perasan yg awak telah gunakan pic zie yg berpurdah tu utk di jadikan gamba hiasan.

zie harap. after ni awak dpt edit post ini n creditkan pic ke ke blog zie -->> www.redbloodsnow.com


oh ye, pic tu dtgnya dr post entry zie yg ini -->> INI

Anonymous said...

this post is very usefull thx!

nur cahaya said...

salam ziarah

jazakallah akhi atas perkongsian

Fiza said...

asalamualaikum saudara..
alangkah indahnya jika cetusan darimu ini hadis2nya disertakan dengan no rujukan bagi hadis2 tersebut di ambil dr kitab hadis yang mana.. sekadar berkongsi.. :)