Tuesday, June 10, 2008

Muslimah & Gambar.. Di mana salahnya..?

Kadangkala, tika diri ini menenangkan minda dari memikir2 perkara yg rumit ataupon merehatkan minda dari kerja rumah yg melelahkan, terlihat lah akan individu2 yg menyatakan diri mereka Muslimah meletakkan ganbar2 mereka pada page2 mereka.. tidak kiralah samada di Friendster, Myspace, mahupon blog sekalipun.. tidak lupa juga bg mereka yg menggunakan ym sebagai medium perhubungan... terbit rasa hairan di dalam hati ini.. dimanakah perginya rasa segan mereka..? tiadakah terbit rasa malu di hati mereka..?fikir



ADA APA DENGAN GAMBAR..??:ha?:

Baiklah... ana rase mungkin ramai yg membaca perkara ini merasa pelik..? Mungkin juga masing2 sudah memasang ayat bagaimana mahu melawan apa yang ana taipkan selepas ini.. ana amatlah berharap antunna (khususnya) semua membuka pintu hati masing2 dan bersedia untuk menerima apa yg ana mahu perkatakan selepas ini...

ana mulakan dengan persoalan..
Perlukah diupload gambar untuk totonan umum..? Mengapa..??
1.Supaya orang yg x kenal aku pon boleh kenal aku.
2.Supaya orang yg dh kenal aku boleh melihat aku selalu.
3.Supaya friendster aku jd kunjungan ramai...sbb ape..?
dan byk lagi ana rase....

jd.. di atas adalah sebahagian survey ana terhadap pemilik2 Friendster dan respon mereka...


KERANA GAMBARMU ITU BEGITU BERHARGA

Sedarlah wahai Muslimah... tidakkah kamu merasakan gambarmu itu sungguh berharga..? adakah kamu fikir wajahmu diciptakan semata2 untuk pandangan umum..??
Tak salah rasanya jika ana mengatakan ramai yg bangga meletakkan gambar dgn niat mahu mempertontonkan kecantikan yg telah dikurniakan Allah kpdnya..
Adakah kamu fikir kebarangkalian gambarmu itu dijadikan bahan bg Muslim meruntuhkan IMAN mereka..? Sanggupkah kamu dituduh sebagai peruntuh keimanan seorang Muslim..?? Dikira 'beruntunglah' jika begitu.. tidak kurang juga yg hanya menjadi modal umpatan bg lelaki2 yg mengenali kamu..? Adakah kamu tahu apa yang mereka bualkan dibelakang kamu..? Jika kamu tahu, cuak kamu nk mengupload gambar kamu di alam maya ini..

Diingatkanlah juga kpd kamu bahawa kemudahan sekarang semakin canggih hari demi hari...
Tidakkah kamu igt bahawa gambar2 di alam maya ini boleh di'save' dgn sng dgn hanya menekan bahagian kanan tetikus dan mengelik pd Save As sahaja boleh menjadikan gambarmu itu diabadikan di dlm komputer sang lelaki... Apa yang perlu dirisaukan sebenarnya bagi mereka yg mmg mahukan kecantikan mereka ditunjuk2..?
INGAT..!! dengan kemudahan sekarang.. dgn mudah gambarmu itu di'edit' oleh mereka yg tidak bertanggungjwab dengan menggunakan Photoshop,Fireworks, dan lain2.. Hanya dengan satu kesilapan sahaja, jangan terkejut jika gambarmu secara tiba2 terpampang besar pd skrin website yg tidak sepatutnya.... Adakah ketika itu kamu mampu lg berbangga..? Apa yg mampu anda lakukan ketika itu..?? Hanya merintih x tentu pasal sahaja atas kesilapan yg dilakukan olehmu sendiri...
(jaga2..!! ana juga seorang yg boleh dikatakan mahir dlm adobe photoshop ini.. hehehe...
setan)


MUSLIMAH DAN GAMBAR

Perlu ana tekan kan di sini bahawa ana bukanlah musuh2 kamu semua, bukanlah mahu mengaibkan ataupon menghentam antunna semua.. tp ana adalah saudara seislam mu yg enggan melihat wajah2mu menjadi tontonan umum... tidak rela melihat mukamu dipaparkan sewenang2nya di alam maya.. Meskipun antunna sudah lengkap menutup auratmu..
namun tatkala fitnah mengundang, muka tetap dikategorikan sebagai aurat ..

Sebenarnya perkara ini telah dijelaskan dalam post yg terdahulu..Keluhan Buat Kaum Hawa

Sanggupkah kamu dituduh sebagai peruntuh keimanan seorang lelaki..? Perosak ketaqwaan seorang Muslim..?? dan lebih teruk lg menjadi Anak Panah syaitan..??

Ini semua bukanlah satu rekaan semata2... Sabda Nabi: Perempuan itu boleh menjadi sebaik2 anak panah bg syaitan....(mafhum)

Sedarlah muslimah/akhowat.. sudah tiba masanya antunna sedar bahawa wajahmu itu hanya Halal dilihat berkali2 oleh mereka yg btol2 layak sahaja.. tidak perlulah berbangga dgn apa ygtelah Allah anugerahkan kpdmu dgn menggunakanya sbgi Anak panah kpd syaitan..Na'uzubillah..!! Jika kamu semua tetap tidak mahu membuang gambarmu dr alam maya ini dgn seribu satu alasan... hanya satu pesan ana... BERHATI2LAH...!!takbole



*secara jujurnya ini bukanlah artikel pertama yg berkaitan tntg bende nih.. ini hanyalah suatu kesimpulan dn pndpt tambahan ana hasil pengkajian tntg hukum mengupload gambar bg wanita... kerana perkra ini berkaitan dgn agama.. ana harap tiada siapa yg tidak berpuas hati dgn ana.. jika ade sebarang ketidak puas hatian boleh jer YM dgn ana... ataupon letak komen..insya allah dijawab sebaik mungkin.. jika kamu berada di pihak yg btol buat ape takut2..!! mari kemukakan hujah anda..*setan


97 comments:

fisabilillah said...

Ya Allah.. bahayanya.. takutnya.. kalaupun tak mampu mjadi penguat iman lelaki tak mau la jadi peruntuh iman lelaki.. ya Allah.. Ampunilah hambamu ini...:'-( Peliharalah aku, familyku dan sahabat2 ku dari maksiat zahir batin.. amin Ya Allah..

terima kasih atas tulisan yang menampar saya.. tersedar lepas terleka..

zittozapplez said...

apsal perkataan IMAN tuh dibesarkan??cam ader maksod laen jer??ajek obi ka??

khaIRul_UmmAh said...

jazakiLLAH atas teg0ran...
tatau nk kate aper...
zmn skang nih ssh nk crik pompuan yg bergelar MUSLIMAH
sem0ga yg sedar @ tersedar@ x sedar2 lagi tp org islam (akhwat)...
sesame kite tukar identiti...
dr "p0mpuan" kpd "muslimah"
waLLAHU a'lam

armyofummah said...

Assalamualaikum..

masyaallah, article yang baik..

barakallahu fi kum..

NahnuNasrullah said...

Subhanallah... memang susah nk cari muslimah sejati sekarang nih... bak kate khairul ummah...yg berkeperibadian muslimah itu sendiri susah untuk dicari, apatah lagi yg sejati... lebih2 lagi seperti Mawar Berduri....

(harap2nya ader lg lah biler dh tiber mase untuk ana nanti.. kalo x cmner ana nk cari nanti...? hehehe...)

walidahrafiqah said...

tq sbab tulis artikel ni..topik ni da buat ana sedar ngn insaf, walopun xpnah lg la ana letak gmba ana sbg MUKA DEPAN kat laman sosial 2..dlm private photo tu ada la gmbaq km kwn2..tp xpe, sbb nk delete smua gmba2 tu..huhu

Anonymous said...

salam...
ana setuju...
article yang sangat menarik...
teguran membina...
moga muslimah2 mengambil iktibar...

Anonymous said...

insaf-insaff ;)
ni bdk al-amin kee ?

NahnuNasrullah said...

to walidah rafiqah:

Kalau nak delete memang bagus.. tapi rasenye biar kt private photo xder masalah kot.. tp sebaik2nya mmg buang.. xder keje letak kt internet..
------------------------------------------
Anonymous 1:

syukran.. moga2 MUSLIMAH2 mengambil iktibar.. terutama yg sekolah agama.. hehehe...
-------------------------------------------

Anonymous 2:

insaf2.. sama2lah kita..
ana sekolah al-amin ker? entahlah.. rasenye?

Anonymous said...

huhu..rasa insaf..xterfkir d hati knape hrus mengupload gmbar kt fs. andai thu dr awal xkan sskali gmbr itu dtyang,free lg..blog ini tlah mnydarkn sy bnyk perkra yg kdg2 tdk trpkir knpe, sblum mmbuat ssuatu perkra..hermmm......

NahnuNasrullah said...

Bagus2.... dan untuk lebih baik lagi.. ape kate copy link blog ni ke friendster anti? kalau nak lawa lagi banner dh tersedia.. copy dan paste saja kod untuk dptkan banner lawa tuh...

100pLus said...

sUbHanALLah..bagusnye article ni.. tak sangka ada lagi pemuda2 isLam seheBat anta camni..

terus-terang ana rase cam nak nangis bace..isk.astagfirullah.

thanks a lot for this post..

rIse 4 uMMAH!

100pLus said...

its just..mungking nnt mcm extreme sgt.letak gmbr ni actually tgk niat..

sometimes org letak gmbr supaya kawan2 lame boleh tahu tu kawan die. so its about blending the uKhuwah..cume gambar tu jangan la lebih2 sgt (over gedix)..sekadar pemberitahuan kpd org ramai empunya AcCount~ be open-minded..

xboleh la nak salahkan org perempuan je.muslim tu sendiri pandai2 la jage iman.

insyaAllah kalau niat baik, Allah s.w.t pelihara hAmbA-nYa yg beriman dan iKhLas kpd-Nya.

Anonymous said...

YA ALLAH,artkel yg sgt m'buka minda...syukran jazilan ats rse tnggungjawab utk b'pesan2 dgn kbaikan. moge ad kbaikan utk si author n org2 yg mmbacanye AMEEN:)

NahnuNasrullah said...

100 Plus:

Terime kaseh bg anda.. banyak betul komen yg diberi pd setiap post.. syukran.. semoga ramai lg org yg lebih hebat dr ana..

memangia ditujukan kpd... ape yg org anti kate sbgi (over gedix).. sbb tu ayat mcm mmg untuk mereka2..

budaksmka said...

setuju dgn penulis, cuma ada satu perkara yg ana nak sentuh, andaikata antunna punya account laman sosial, spt frenster,myspace(nauzubillah laa), facebook, dll, USAH letakkan gamba anda sbg primary pics, dan privatekan account anda. hanya terima add dpd org2 pmpuan atau org2 yg dikenali.dgn itu, kalau anda nak letak gamba sniri, selamat la skit.but for sure, jangan letak gmba2 gedix.bermaruahla skit..

-ini ijtihad ana-
wallahu a'lam

NahnuNasrullah said...

la musykilah fi ijtihadiki.. setuju 200%

wardatussufi said...

salam saya amat stuju dengan pendangan itu. kerana udah sememangnya wanita menutup perhiasannya. kerana wanita adalah pemusnah kaum llki. bukan itu sahja malah wanita ini menjadi pnybab llki masuk nraka. bukan salah llki jika wanita mnjadi mangsa krana. waniya sendiri yang menjatuhkan martabatnya shingga mnjdikan diri sendiri mangsa.

wardatussufi said...

salam ana sangat stju bila mengatakan wanita hrus menjaga kesemua perhiasan nya darpada pandangan llki yang bukan mahramnyanya malah tuntutan ini amat penting bagi menjaga kehormatan wanita itu sendiri.. biarlah dikatakan kolot tidak mengikuti perkembangan zaman ttpi dari sudut lain kami menjaga kaum llki dari menghampiri neraka.. yang kebanyakan nya berpunca dari diri kami sendiri.bukanlah sakah kaum llki andai wanita dperlakukan haiwan ttpi sedarlah hakikat sbagai seorang wanita yang mnjdi fitnah kepada kaum llki.

matadore said...

setuju!
syukran lillah for the article.

Trini said...

ish xkan smpai mcm tue sekali. gmbr je pun. xd la sedahsyat tue kot bahana nye. bukannye gambr xsenonoh. tujuan pun bukan nk tunjuk2. nk menggoda ke pape yg xbaek. saje suke nk letak gambr kat page sendiri (sukati la kan?)

Qurratu A'yun said...

salam

alhamdulillah...terjumpa juga ana dengan seseorang yang share sentimen ana.

tp ana jgk mengaku, ana adlh antara muslimat yg meletakkan gmbr di website2 spt friendster dan sbgnya.

jazakallahu khairan jaza' atas peringatan dan awareness yg diberikan.

moga-moga Allah pelihara kami dari fitnah ini, amiin...

good_gurl85zz@yahoo.com said...

muke tu aurat ke beb?
huhu
takkan la tgk gambo someone tu kat fs/ape2 jelah leh runtuh iman llaki
llaki tu yg ber'masalah' sbnrnye..
xde kene ngene ngan gamba pon..
hmmm

NahnuNasrullah said...

Muke itu aurat ke x..?

Jadi, masih x mahu mengalah... baiklah..

Syeikh Abu Irsyad Al-Banjari dalam kitabnya Sabilal Muhtadin menyebut dalam bab aurat mengatakan, "muka, apabila dilihat ia mendatangkan fitnah, maka termasuklah ia dari golongan anggota yg wajib ditutup.."

Dan, jika anda masih mempertikaikan perkataan 'fitnah' di atas, jangan terkejut jika ade laman web yg meletakkan gmbo2 muslimah di atas label 'amek melayu cun' ataupun awek bertudung'..
Anda ingat saya menulis tanpa mengkaji? Anda mungkin x pernah berjumpe di C.C dgn org yg mencurigakan save setiap gambar perempuan yg dilihatnya, terutamanya dlm sosial networking..

Jadi, bagaimana? itu boleh dikira bertuah.. Ape jadi kalau anda ilhat gambar seseorang yg berwajah anda, tetapi tubuh badan yg lain? Itu, pandai2 fikir.. Bukan nak membuat sebarang provokasi, tetapi apabila melihat seorang lelaki mencurigakan menekan right klik pd gambar itu dan menekan pula 'save as', apa lagi yg hendak dia buat?

Tapi, apa2 pun, terpulang kpd kebijaksanaan org itu berfikir.. Tidak payahlah berhasrat kpd penjelasan yg lebih bagus.. Namun, sekali lagi ana ckp, ini bukannya hukum mutlak, namun hanya sifat sayangku kpd wanita yg bergelar muslimah.. (chewah.)

Jadi, sayangi diri anda, maruah, dan juga muka anda.. hehehe..

anda juga mungkin boleh melihat post 'Hijab/Purdah..Wajib ker?' untuk membuka minda..sekian.

hambaALLAH said...

setuju dgn nahnu nasrullah..

pasal, ada seorg umat mnusia yg mensave gmbar muslimah2 dr frenster dlm henponnya...
ana lihat dgn mata ana sendiri...

prcayalah.. klu dia x brkenan xkan dia save gmbar tu dlm henpon dia..
dn, klu dh brkenan maknanya leh menimbulkan fitnah....

Anonymous said...

iM sO immpressiVe aFteR take a LooK aT wUt u hAve wRoTe...n tHanK yOu vEry mUcH!!!aC2aLLy,x sAngKe plak boLe tErbUkAk diZ paGe...mY sis toLd me tO cAtcH up hEr emAiL n tErbUkaK plak mEnDa niY...hOpe to sEe dA oThEr aRticLe...may aLlaH bLeSS us!!!

SirAlep said...

post yang SEPATUTNYA MENYEDARKAN.
teruskan usaha anda.

areMaL said...

Akuilah hakikat kejadian dirimu menjadi pelemah keimanan lelaki. Seandainya pakaian malu kau tinggalkan daripada tubuhmu dan perbatasan aurat kau pandang sebarangan, jadilah dirimu sekuntum bunga yang indah, tapi sayang tidak berduri. Kau tidak layak lagi dimahkotakan sebagai si mawar berduri. Ingatlah sahabatku yang tersayang, Ingatlah bahawa ciri-ciri wanita solehah ialah dia tidak melihat lelaki dan lelaki tidak melihat kepadanya kecuali atas urusan yang diizinkan. Sesuatu yang tertutup itu lebih indah dan berharga jika dibandingkan dengan sesuatu yang terdedah. Yang tertutup itu indah! Alangkah baiknya jika kau memelihara keindahan dirimu sebagai hadiah yang kudus, suci, mahal dan berharga buat kumbang yang terpilih yang dijanjikan Allah buatmu.

:D

Salam Taaruf

Anonymous said...

subhanallah..

Setuju2.. Tak sedar pun selama ni..

But, (masih ada 'but'nya)

Depend pada niat juga..

Jika sekadar menjadi tatapan rakan2 perempuan, contohnya gambar time rehlah, mukhayyam, majlis akhir tahun, account diprivatekan, dan gambar lain menghiasi primary photo.. Pendapat ana, dibolehkan.

Semuanya kembali kepada niat
Innamal A'malu Binniaat...

Terasa diri ini amat berharga.
PrOud to be Woman di bawah panji Islam. Betapa Islam menjaga perempuan...

Subhanallah. Alhamdulillah.

Anonymous said...

assalamualaikum
ana setuju dgn budaksmka
ana pun bt begitu..
tp ana jg ragu2 dgn tindakan itu..
pernah ana terbc pandgn dr seorg shbt
sewktu membincangkan topik ni..
bgimana pula jika gambr itu diCEROBOH n disalahguna oleh PIHAK ATASAN??
allahualam, sm2 fikirkan

NahnuNasrullah said...

hambaAllah:

tengok! kan dah ade 2 orang saksi.. tak mahu percaye lagi?

-------------------------------------

Anonymous 1:

Allah bless you to..

-------------------------------------

SirAlep:

memang itu yang 'kita' hendak bukan?

-----------------------------------

areMal:

Ya, aku juga mahu menjadi kumbang untuk bunga yang sentiasa tertutup.. Tak gitu?

-----------------------------------

Anonoymous2 :

Pendapat anda bagus.. Memang ana maksudkan begitu.. Gambar beramai2 rasanya memang tak mengapa..

takde orang nak buat dajal dengan gambar beramai2 bukan?------------------------------------
Anonymous3 :

Ya, dan sememangnya penciptaan friendster tujuan asalnya memang untuk mencari awek2 cun.. Sumber yang sahih mengatakan setelah penciptanya putus cinta, maka dia pun mewujudkan friendster..

tak salah untuk sentiasa menjaga ikhtiat (berhati2)

niesa.imana said...

Salam wbt..

erm, sy terserempak semula dengan artikel ni setelah puas mncarinya. Sy dah pernah baca artikel saudara dan ia memang memberi kesan kepada sy.

antara kesannya,sy delete kan akaun frenster setelah sy terperasan adanya gmbar seorang sahabat muslimah yang ternampak sedikit aurat (bahagian lengan, mungkin terlupa pakai hand-sock.. ni gambar beramai-ramai ni tapi muka memang jelas la).

ramai gak sahabat2 respons, xkanlah hanya kerna seekor nyamuk, habis kelambu dibakar (hnya kerna secotet aurat ternampak, terus nak delete akaun.. buang je la gmbar tu)

huhu.. xpela, frenster bukannya penting pun dan sekiranya sy meluangkan masa ntuk perkara sia2 (yang tak bawak kebaikan untuk agama), apa nak jawab kat DIA nanti ek..

selain tu,sy pernah utarakan pengisian entri ni kepada sahabat2 yang memang lawa2 (kecantikan adalah hak milik setiap insan.. hehe) yang masih terpampang dengan jelasnya wajah2 lawa mereka di alam maya..

antara respons yg sy dapat, sahabat sy katakan ia umpama medium gak ntuk berdakwah.. hidayah datang pelbagai cara.. kot2sewaktu orang2 melayari intenet tertengok gambar beliau yang sopan menutup aurat, terdetik di hati sesetengah kaum wanita untuk berpakaian sebegitu.. dan kot2 terdetik di hati sesetengah kaum lelaki untuk berubah menjadi baik supaya diizinkan-NYA berpasangan dengan wanita sesolehah itu.. wallahualam.. apapun, kalo keburukan itu mengatasi kebaikan...?... faham2 lah.. =)

mintak maaf, saja mengomel.. alang2nak mintak izin copy entri ni dengan entri 'keluhan buat kaum hawa tu'.. terima kasih.. =)

Anonymous said...

assalamualaikum..first tahniah kpd org yang buat blog ni..usaha dakwah yang baik..truskan perjuangan ye..emm pasal gambar dalam page ni..ana tertarik sb sblm ni ana salah seorang yang letak gambar kat pagged tagged..tapi slps ana terbaca artikel lbh kurang sama gan ni di iluvislam... ana terus delate gmbr2 tu.ana nak tanye..adakan perkara yang sama pada kaum muslimin..kalau muslimin letak gfambar meraka.. gambar tu juga boleh di save n di edit..n blh mendatangkan fitnah..ape pendapat blogger..??

Muhd Alfateh- Syeikhul Hira' said...

Tentang persoalan itu tak dapat dinafikan, memang jika menimbulkan fitnah tak wajar diletakkan.. Tapi kan perempuan lebih terdedah kpd fitnah? setuju?

Maaf, ana sedikit sibuk.. tak dapat ulas panjang..

Anonymous said...

salam wahai syabab,
apa yg anta tulis mmg btul smuanya
dh lme sdr snanya ttg ni
cme yg sdihnye x dpt nak tarik btul2 shbt2 yg lain
wlupn majoriti shbt2 ana faham ISLAM tu sendiri
anta phmkn maksud `FAHAM`?(tp mrk x MAMPU gerakkan MAHU...)
sbbnye mgkin dorg x rse keseriusannya bnda ni n amik remeh je
mgkin ana bleh copy n paste entry ni utk shbt2 ana?

teruskn usaha wahai syabab~
gambatte ^_^

HambaAllah Yang Memakmurkan said...

salam~ ape khabar penulis blog? Hehe

Ana ade tulis perkara yg sama lewat 4 bulan dari anta..walaupun kita tidak mengenali.

Linknye: http://ikutsukaaku.blogspot.com/2008/10/hikmah-kepada-wanita-wanita-utk-tidak.html

Bgus2. Teruskan perjuangan!

hamba Allah said...

'(Artikel ini sepatutnya lebih dirasai oleh bdk sekolah agama..(Al-Amin la tuh)...setelah perkara ini tersebar luas, ramai yg mendelete account Friendster mereka setelah mnyedari perkara ini.. '

ana dah lama baca artikel macam nie..
tapi tak delete pun account fs ana??
lagipun ana bukannya men'upload' gambo ana sendiri..ehh, bukann ke hari tu nta kte takpe klu pki purdah??

inniakhofullah said...

bismillahirrahmannirrahim

salam~

ini, bukanlah kali pertama ana baca post ni. cuma nya ana nak share pengalaman ana yang ada sangkut paut dengan artikel yang disiarkan ikhwan ni.

ana dulu ada fs. zaman muda2. mudah sangat terikut dgn kawan2. ana upload gambar sendiri. tapi gambar selalunya berdua atau lebih. sorang2 tak pernah sbb mmg tak suka.

masa tuh, mmg tak terfikir effectnya. Ditakdirkan Allah,ana ada sorg sahabat. Dan pd satu hari , sahabat ni dah bagi tau ana satu berita yang bg ana sangat menakutkan!

Sahabat ana mkhabarkan, gambar ana ada di KOMPUTER dan di buat sbg SCREENSAVER! Dan ada satu folder
gambar ana dalam HANDPHONE abang sepupunya!

Mula2 ana cuma terkejut. Allah ber
i kesedaran pada ana, rupa2nya, ana dah menarik hati lelaki. Astagfirullah...Ana tak sedar selama ni..

apa yg ana terfikir pd waktu tu, cuma, ana takut kalau2 di waktu perhitungan amal kelak, muslimin ini akan mempersalahkan ana sebagai punca dosa! Ana takut ana yg menyebabkan kegelinciran mana2muslimin . terus ana delete account fs, dan elakkan bergambar.

Kesimpulannya, jangan berani2 letak gambar anda di laman web2 spt fs.

Alhamdulillah, peristiwa tuh banyak beri kesan pada ana, dan alhamdulillah sbg asbab perubahan ana. Segala puji bagi Allah yang telah memberi hidayah kepada hamba-hambaNya.

sekadar berkongsi,
wallahualam.

kekalkan aku dalam cintaMU ya RABB~

Muhd Alfateh- Syeikhul Hira' said...

Anonymous:

Alhamdulillah.. Skeurang2nya anda punyai usaha ke arah itu. Sambungkan tulisan ana ini kpd sesiapa sahaja..
(ana terharu dgn gelaran 'syabab' oleh anda.. hehehe)

--------------------------------------
hamba Allah:

Oh! tak perlulah kpd kemestian untuk mendelete account.. Itu hanya kpd mereka yg mahu sahaja, dan kpd mereka yg sudah pandai menjaga diri, tak perlulah buat begitu.. Buatlah pengiraan sendiri, samada perlu atau tidak..Erk.. ada ana menarik balik kenyataan tntg purdah itu ke?

------------------------------------
InniAkhofullah:

Anda bukan org pertama yg memberi tetimoni sebegini.. Syukran kerana sudi berkongsi di sini.. Harap2nya mereka yg membaca artikel ini turt membaca komen2nya sehinggalah yg terakhir..

sang hawa said...

harapnya komen ini diambil peduli..

satu soalan, jikalau dikatakan kita meletakkan gamba beramai-ramai (sama kawan-kawan,contohnya kelas,dsb.dsb) dlm social networking kita. agaknya ade kesan ak pd lelaki2 yg melihat gambar2 tersebut.

pandangan anta?

Muhd Alfateh- Syeikhul Hira' said...

to sang hawa:

entahlah.. Tapi rasanya anti boleh fikir sendiri.. Kan senang..

Bagi ana x mengapa kalau gambar beramai2 begitu.. Sekian..

Anonymous said...

salam'alaik..
bismillahirrahmanirrahim..

moga hatiku dipandu oleh iman dlm berbicara meskipun tebalnya jauh lbh nipis drpd kulit bawang!

menyentuh isu yg agak sensitif pastinya m'bgktkn respon yg pelbagai dan berterusan..alhamdulillah..itu tanda 'keprihatinan' segolongan masyarakat yg mulai (mencuba mungkin) membuka mata hati mereka..

sedikit teguran buat akhi(dan diri sndri juga),pabila ingin menyeru,berusahalah untuk menunaikannya dahulu..sebagaimana TIDAK BOLEHnye bg seorang perempuan/muslimah meletakkan gambarnya untuk tatapan umum,begitu juga saya rasa adalah amat tdk wajar akhi meletakkan gambar seorang perempuan dlm entry Keluhan Buat Hawa'..apatah lg dgn aurat yg tdk langsung terpelihara..

adakah jaminan gambar itu tidak akan m'bngktkn nafsu, m'buatkn mata2 yg haram menatapnya terpaku??

meskipun tidak dikenali orangnya, malah tidak memungkinkan kita utk mengecam wajahnya,wanita adalah wanita dan tetap wanita yang tidak mampu lari drpd fitnah selama2nya!

Yang haram itu nyata dan yg halal itu juga nyata..

Akhi,jgn menyumbang saham dosa kerana kelak kita tidak akan mampu menanggungnya..dgn m'biarkan gambar itu lbh lama di situ dan semakin ramai pula yg menatapnya, dikhuatiri akan menimbulkan timbunan dosa yg semakin membukit!berwaspadalah dalam mengait kebaikan agar sedikit keburukan pun tidak punyai ruang untuk tersulam sama..

Jadilah orang yg berdiri tatkala yg lain duduk menyepi..masuklah dalam golongan yg sedikit di saat banyaknya yg jahil menyebabkan diri rasa terhimpit..

semoga akhi tidak kecundang dgn mehnah dunia yg sentiasa menyengat..teruslah menunaikan tugas mulia yg kita warisi ini..

bangkitlah pemangkin generasi ghuraba'!
wa la taiasu min rahmatillah..

Baarakallahu fiik..
Mengharap tindakan segera..
Wassalam..

SirAlep said...

Syeikh Abu Irsyad Al-Banjari dalam kitabnya Sabilal Muhtadin menyebut dalam bab aurat mengatakan, "muka, apabila dilihat ia mendatangkan fitnah, maka termasuklah ia dari golongan anggota yg wajib ditutup.."

Mad,kalau macam ni, boleh ke hukum ni dikenakan ke atas lelaki?

Mana tau dia hensem sangat macam nabi Yusuf sampai perempuan perempuan yang tengok dia pon terasa nafsu mereka terangkat.

(sekadar bertanya)

Muhd Alfateh- Syeikhul Hira' said...

to Anonymous:

Insya Allah.. teguran diterima.. perbanyakkanlah lagi sebegini jika ada yg cacat. Sekian.

-------------------------------------
to SirAlep:

ntahlah.. ana bknnyer ustaz nak bagi hukum.. jauh sekali mujtahid cm Said Ramadhan Al-Bouti, Yusuf Al-Qardhwi, dll... Nak main teka2 pulak, memang cari nahas aje..

tanyalah yg lebih 'AHLI'

Anonymous said...

ana amat setuju dgn pndpt alfateh.. ana rase muslimah skrg ni seakan-akan mahu memadamkn identiti seorg muslimah pd diri mereka. mereka seolah-olah x ade sifat malu yg sepatutnye ade pd wanita yg muslim. doakn mereka dpt memperbaiki diri..

dnasura said...

terima kasih kerana post ini benar2 menyedarkan. sekurang2nya saya akan berfikir lebih dua kali untuk meletakkan gambar penuh di laman sosial.

iedayah said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

ana rasakan[pendapat analah]tak salah kalau seorg hawa ingin membuat fs, dia nak letak gmbr bape byk pun tak kesah arr tapi pastikan yg fs dia tu di'logkan'dan tak payah nak gedik2 pegi add laki...betol tak???Gmbr yg dpn plak letak arr gmbr lain...

aku perempuan said...

perempuan itu dikurniakan SEMBILAN nafsu SATU akal,perempuan itu hatinya lembut,kerna itu mudah rapuh..maka,banyaklah kesilapan yang dilakukan..oleh itu...berubahlah apa yang yang termampu..kalau semua ikut orang,meranalah badan..

Muhd Alfateh- Syeikhul Hira' said...

to Anonymous:

Alhamdulillah.. Ade jugak yg sedar point penting yg nk ana sampaikan..

----------------------------------
to dnasura:

Bagus!

----------------------------------
to iedayah:

Banyak sunggu yg ceritanya mcam ni.. Semoga ramai lagi yg sedar di luar sane.. Memang susah, kalau gambar kita dh jatuh ke tgn lelaki.. *saya juga lelaki!

----------------------------------
Anonymous2:

Betol..betol..betol.. (gaye upin&ipin)

---------------------------------
aku perempuan:

Iya, betul!

*saya masih mencari sumber 9 nisbah satu itu.. malangnya, saya masih x ketemukan.. Sebab itu saya x meletakkannya sebagai hujah dlm post.....

QZ / KZT said...

Assalamualaikum

hehe...memula sekali, nak tanya camna set '5 syarat' leave komen tu?

nak gak set macam tu di blog saya, supaya mereka komen tu takda yang memeningkan..

kedua, isu gambar ni lak, sedangkan budak sekolah agama pun masih menegakkan benang yang basah, inikan pula budak2 yang sekolah bukan agama..

kadang2 saya sendiri pun dah penin bagaimana nak explen kat diorang semua tu..

kalau yang sekolah agama, mungkin diorang timbul kesedaran sikit pasal dah tau jaga batas2 aurat ni..

kalau mereka yang sekolah bandar, yang hukum pun masih tak faham, ini yang jadi komplex nak explen..

entah la komen..macam luahan perasaan lak..hehe

cuma kecewa, ramai lagi muslimat yang tak reti jaga keindahan mereka..ramai sekadar ambil ringan je hal maruah mereka..kaum lelaki lak lebih2 amik berat pasal maruah diorang, sampaikan dituduh kaki skodeng..huhu

lastly, maaflah ayat rojak, pasal saya ni melayu campur malay sikit..

selamat berjuang, moga istiqamah..

wassalam.. ^^

qaseh ilahi said...

minta izin nak copy artikel ni boleh??
thank you...

kasih ilahi said...

slm...
minta izin copy artikel ni boleh?
tq..

noraisys said...

huhu..baru sedar perkara mcm ni blh blaku..xpernah terfikir pn..;(

Anonymous said...

assalamualaikum wrh wbt

terima kasih ye nasihat dan teguran yg diberikan

Anonymous said...

lelaki pun klo dah hensem sangat sampai jadi fitnah kene tutup muka jugak...dalam mazhab syafi`e...abang ana blajar...

nurizzati said...

Anonymous 1:

syukran.. moga2 MUSLIMAH2 mengambil iktibar.. terutama yg sekolah agama.. hehehe...


ehh?? budak skolah agama ja.. sepatutnya semua muslimah.. tp btul juga tu.. sbb.. yg bakal memimpin muslimah2 yg tersesat jauh dr agama selalunya dr skola agama..

nurizzati said...

apa2 pun.. ana sokong sgt apa yg anta cakap tu..
sebagai seorng pempuan yg 'agak ' berbeza dr kawan (ana lbih kpd agama walaupun kadang2 samaje..)
ana terasa.. ana bdk skolah agama.. puteri kat skolah ana.. ergh.. teruk! walau x semua.. tp yg sikit tu la paling keras kepala.. tp ana sdih juga.. memang wanita ni fitnah dunia.. ana mengaku sbb ana muslimah juga.. tp kenapa bdk putra selalu je nampak.. dlm2 apa2 hal.. msti putri je yg salah.. smpai ada yg kata.. "sepndai2 llaki akn jatuh jugak ke sbodoh2 pmpuan" kitorang mmg snjata syaitan..mmg sbb kami antum rosak.. tp fikir2 la.. sbnarnya kita sama2 salah.. kitorang senjata syaitan.. tp antum sepatutnya mangsa yg kuat imannya untuk menepis segala panahan2 itu..

comel said...

bangge kot kalau le runtuhkan iman
tp x berniat la...

Anonymous said...

setuju dengan pendapat anta...
tapi ana nak tanya pendapat anta sikit..macam mana pula kalau kite letak gambar keluarga dalam blog ke..fs ke..facebook ke..dll,lebih-lebih lagi dalam gambar tu ada gambar mak, kakak, sepupu dan lain-lain...

macam mana pula..dengan gambar muslimat @ kaum hawa yang diletakkan kat muka depan majalah2 atau akbar harian online..boleh timbul fitnah juga ke?

just nak tanye pendapat anta...

syukran...

Muhd Alfateh- Syeikhul Hira' said...

Anonymous:

Pada hemat saya, jika gambar beramai2 tidak menjadi masalah.. memandangkan jika kita tgk gmbar itu saja kita sudah tahu apa sebenrnye yg ingin diberitahu oleh org yg meletakkan gambar.. Bukan spt mrk yg foto seorang diri sambil berposing gaya cipan..Tapi, elok jika kita minta kebenaran sepupu, mak, kakak, ataupun sesiapa saja yg ada dlm gambar tersebut sbgi langkah berhati2..

Mungkin juga bgi anda jika takut kpd fitnah, boleh edit2 sket2 dgn meletakkan ala2 purdah pd muka anda.. spt gambar ini yg saya jumpa di blog ntah sape punye.. http://1.bp.blogspot.com/_DLDBhSHczpk/SxKCcXGzhrI/AAAAAAAAAa4/HrHyjYoQnHE/s1600/IMG_0114-2.png
(copy dn pastekan pada url di browser anda)

Bagi muka di depan majalah, jujur saya katakan saya amat benci melihatnya..(termasuk mana2 ustzh yg jelas bertabarruj) Tak ubah spt iklan syampu/sabun mandi yg ada di TV.. Kecualilah jika yg mmg btol2 jelas kesopanannya spt Nik Nur Madihah (pljr cemerlang SPM) yg sentiasa bertudung labuh..

wordsoflife said...

~assalamualaikum..
tentang gambar muslimah.. mndapat sambutan yg hangat.
terimakasih kpd penulis artikel di ats nasihat berharga ini..
persoalan ini ditimbulkan~ bagaimana dengan gambar beramai-ramai..? bg ana, hakikatnya, ia tetap sebuah gambar. beramai atau perseorangan, anda tetap dapat dilihat, bagaimana jika seorg muslimin yg meminati anda, yg tidak bgitu mnghiraukn soal zinahati atau ape2, dn tidak brjumpa ngan gmbr anda prseorangan tentu dia tetap akn mensave gmbr anda secara beramai-ramai. krn gmbr beramai2 sekalipun dia tetap blh melihat anda. ttg mmemprivate akaun dn gambar di laman sosial, satu langkah berjaga2 yg bijak. bg ana, tahniah krn anti snggup brusaha dn cuba mnjga diri dgn sebaiknya. namun, d zmn globalisasi ini, segalanya tidak mustahil. plbagai perkara blh diusahakan oleh manusia utk mlakukn kejhtan. bila nafsu mnguasai.. jadi, fikirknlah, jika ada cara lain utk mngelaknya, cubalah elakkan. takut, segala alasan tersebut mnjdi tipu daya syaitan. dn, ana bru mndelete gmbr di blog ana, gambar beramai2 dn gmbr sahabat ana, yg tak ada 'muka' ana langsung. gambar sahabat, tetap mnjadi tnggungjwab kita semua~ tak semua org mnyedari perkara ini. jd, berjga2 lah.. maafkanku, sahbat... mungkin, akn ada yg mngatakan, alaa.. gambar jaa, tkkanlah nk syadid sgt. bukannya kita cantik sgt pun, takdak yg berkenannya, hurmm.. ini pendapat dan nasihat ana, yg terasa perbaikilah, yg tak bersetuju, tegur ana, dn renungilah. maafkan ana,.

buat, sahabat2 maya ana, yg dtg dr segala ceruk dunia mngkin.. ini nasihat ana buat muslimah. jgalah diri. 'sebab' kdg2 satu alasan yg dicipta oleh syaitan utk menipu daya. berhati2 dan berjga2. dunia hari ini tak boleh diduga. mungkin byk yg harus ana perbetulkan pd diri ana. kita sama2 ya, sahabat..
~salam sayang..

Muhd Alfateh- Syeikhul Hira' said...

wordsoflife:

Anda mengambil langkah yg bijak memberikan teguran ini kerana:

-saya memang mahu menjawab spt itu, tpi demi kemaslahatan dn takut dilabel diskriminasi, maka saya menjawab dgn penuh hikmah..

-oleh kerana anti seorang perempuan, maka mungkin akan lebih sng diterima pendapat oleh perempuan yg lain.. Jika saya menulis begini, tentunya akan dilabel anti-perempuan utk kesekian kalinya..


TAPI...

-cuba gunakan format tulisan yg kemas supaya senang utk dibaca dan difahami.. bkn semua org rajin membaca komen pnjg..

-format yg disarankan utk diperbaiki: perenggan, huruf besar dan huruf kecik, dll...

Semoga terus menjadi pengkritik tegar blog ini...

wordsoflife said...

Assalamualaikum..

-mungkin, nasihat ana tidak begitu berhikmah, namun ana cuba menyatakan kebenaran. Buat sahabat muslimah yang sanggup membaca komen panjang ana, dan merasakan ia tidak menepati citarasa anda, beritahu. Mungkin ana hrus bljr utk meletakkan diri sbg pmbca pula slps ini, yg tntunya tidak thu apa yg brada dlm fikiran ana.

-ana memilih di sini sebagai tempat untuk meluahkan pendapat, memandangkan ana rasa ramai akhowat yang membaca dan memberi tindakbalas terhadap post ini,
Bg ana, pendapat dari muslimin untuk muslimah biasanya lebih diberi perhatian, dan pendapat dari muslimah untuk muslimah mungkin lebih mudah untuk diterima. Itu, pendapat ana.

-tentang format tulisan yang tidak begitu baik, dan komen yang berjela, Mungkin ana hrus bljr utk meletakkan diri sbg pmbca pula slps ini, yg tntunya tidak thu apa yg brada dlm fikiran ana. Peringatan yang berguna untuk diri ana..

Pengkritik..? ana Cuma meluahkan pendapat, maaf kalau ia berbaur kritikan.

dayah.. said...

salam...
sy mntk izin tuk copy artikel ni bleh x??
juz tuk berkongsi dgan kwn2 jek..mne la taw ade yg sdar kesilapan dorng dan sterusnye berubah mjdi sorang insan yg lbih baik..insya-allah.. `

dayah.. said...

salam..
sy mntk izin tuk copy artikel ni bleh x??
juz nk share dgan kwn2..

dayah.. said...

trime ksih sbb bg izin tuk copy artikel ni..ok sy akan ltak kredit smber asal kt ctu..trime ksih skali lg..

Anonymous said...

salam boleh anta terangkan tentang suara wanita yg dikatakan aurat?

Umar Zakir Abdul Hamid said...

assalamualaikum

betul
saya ingat tak ramai yang sedar

alhamdulillah ada yang sedar

saya pernah tulis benda2 camni

saudara boleh baca

http://baikiminda.blogspot.com/2009/12/sedikit-peringatan-untuk-semua-artikel.html

dengan

http://baikiminda.blogspot.com/2010/01/peringatan-untuk-semua-sesuatu-yang.html


dan tahukah kita , setiap gambar tu ,walau kita padam,dia akan kekal dalam simpanan data google selama 3 bulan.itu KALAU takde lelaki pervert yang save.

kalau ada?

maknanye selama-lamanya gambar tu akan dipass-pass ke semua orang

pastu ada pulak tu laman web koleksi gambar2 awek bertudung cun yang dibuat oleh lelaki pervert.

padahal kaum wanita akan berkata "gambar biasa je" kalau diorang tngok.

tapi,lelaki yang nafsu gajah,dia akan tetap berahi walau dgn gambar muke comel biasa tu.

jadi,kesimpulan,tak payah upload gambar .
kalau gambar cam konvokesyen yang formal,mungkin la boleh jika ramai2.

tapi kalau sorang2,leh mendatangkan riak gak sbnrnye.ye la.kalau orang puji "EH EH.COMELNYE"

pasti diri ini merasa riak sedikit.

jangan tipu diri.buka minda.

insya Allah.hidup jangan berpaksikan nafsu.gunalah akal dan mata hati serta ilmu.Insya Allah

assalamualaikum

nur_insyirah said...

asalamualaikum...

jazakallah atas teguran....


sgt berguna peringatan ini...

mendayung di tengah samudera said...

Sukron,....! Jazaakallahu khairo jazaa. Akhi antum betul tidak selayaknya foto-foto kita memang di upload di dunia maya terutama wanita.

mendayung di tengah samudera said...

Sukron,....! Jazaakallahu khairo jazaa. Akhi antum betul tidak selayaknya foto-foto kita memang di upload di dunia maya terutama wanita.

mendayung di tengah samudera said...

Sukron,....! Jazaakallahu khairo jazaa. Akhi antum betul tidak selayaknya foto-foto kita memang di upload di dunia maya terutama wanita.

:) said...

salam,

terima kasih atas teguran dan nasihat..... mintak izin link artikel ni wat rujukan ek.... syukran

Pencari Cinta itu. said...

Masya-Allah.ana tak sedar selama ini ana letak gambar di laman sosial boleh mengundang musibah sedemikian rupa.Musibah keruntuhan iman bagi kaum adam.Astaghfirullah.naseb baek t'gerak hati ana ntuk membuka artikel ini.

Syukran ya akhi!
Minta izin untk copy supaya ana blh sebarkn kpd sahabat n para mujahidah yg laen.

Anonymous said...

ana nk brubh tp ana xtau nk start dgn ape.... boleh x anta tlong bg idea cne ana nk start??? klu boleh ana nk start dgn yg simple2 dlu sbb ana nie sush cket klu nk brubh scare drastik... takowt x istiqomah...hrp anta boleh bantu...

wordsoflife said...

buat anonymous... (mengandaikan dan mengharapkan saudari seorang muslimah)

untuk berubah, anti perlu tahu apa yang nak diubah dan mengapa ingin berubah.. jelaskan, jenis perubahan apakah yang ingin anti lakukan. supaya jelas.
mungkin perkara ni, biasa, berubah ke arah lebih baik lah kan... bagi muslimah, nak jadi muslimah solehah. tetapi muslimah solehah jenis apakah yang anti ingin jadi.... :) di zaman ini, banyak jenis muslimah solehahnya..

namun, amat berharap agar ana juga menjadi sebagaimana anti- bersedia untuk berubah- doakan ana, ya...sahabat..

dan, jika benar anti seorang muslimah, carilah di laman maya atau realiti, seorang muslimah solehah sebagai 'role model' ataupun sumber rujukan anti. kerana jika ingin menjadi seorang muslimah solehah, tentunya, muslimah solehah lebih arif berbanding muslimin soleh. insyaAllah. nasihat ana, juga berhati-hatilah dalam memilih da'ie saudari..

buat pemilik blog, maafkan ana kerana menyibuk di laman saudara, kerana sudah tentu saudara lebih berhak untuk menjawab soalan ini, berbanding pengunjung blok. lebih sudu dari kuah nampaknya... tak mengapalah, ana menjawab mungkin sebagai wakil jika 'anonymous' seorang muslimah, tetapi jika dia seorang muslimin.... maafkan ana..

dan sekadar menyibuk, jika jawapan ini tak berisi... minta diabaikan..

wallahua'lam..

Muhd Al-fateh said...

wordsoflife:

Silakan.. demokrasi dibuka seluas2nya bagi sesiapa yang mahu memberikan pendapat...

Akademi Kebidanan Karya Bunda Husada said...

Subhanallah, ana dari Indonesia. artikel yang bagus..

Akademi Kebidanan Karya Bunda Husada said...

goog artikel akh...

Hamba Insan Lemah said...

assalamualaikum..

terima kasih ats artikel yg sangat menarik dan mampu membuka minda.
InsyaAllah akan saya praktikkan..
manusia sering lupa begitu juga saya, namun bimbingan seperti ini banyak membantu dan mengingatkan kembali siapa diri kita di dunia ini. benar apa yang diberitahu.. ramai yang tidak menyedari bahaya kemodenan yang sebenarnya.
jika silap sila bagitau.. saya budak baru belajar..

wallahu'alam

hanan mahfuzah said...

salam,asifah ana masih bru di sini..
cuma ingin melontarkan ap yg ad terbuku ttg artikel yg enta tls ni..pd pndgn ana ia adlah 1 isu yg pntg dan perlu diambil brt..ana sndri tertnya2 knpa mreka mest meletakn gmbr2 mreka..??meskipun ianya mentup aurat,mengikut syariat tp wajarkah mreka mempertontonkan di khalayak ramai?mgkn x ramai yg sdr ap ksnnya..kerana blm terkena..ble da jd,sdh terhantuk bru terngadah..hatta kakak n shbt2 ana sndri melakukannya..ana hrp satu hari Allah akan beri petunjuk kpd mrka dan jauhkan ana dr pkara2 spt ini..kta sndiri tahu ujian d luar sana amat bsr..jd mari kta2 sma2 bermujahadah..insyaAllah..wallahua'lam..

al-insan said...

ana sgt stuju dgn article ni..
tp,ade 1 masalah yg kesianla dekat seorang perempuan yg x bersalah..dy x upload gambar dy pon..dy sendiri xde fs.fb,ms and lain2..tp,gambar dy tetap ade dlm bende2 tu..tp,bkn dy yg upload..kawan dy yg upload..pada pandangan anta,camne nk buat ngan kawan dy tu??da puas org tu pesan suruh delete..tp,camtu gak..xde perubahan..

Anonymous said...

salam..
ana sgt stuju ngan article ni..
tp, kadang2 org tu x bersalah pon..
bkn dy yg letak gambr..
fb.fs.ms..
1 pon dy xde..
tp,gmbr dy ade dlm org lain punye..
da puas dy suruh org tu delete..
tp,org tu wat xtau je..
camne nak buat ngan org camtu ah??
pada pndangan anta??

Anonymous said...

salam..
ehem..izinkan saya meng"kopi" "pes" kan tajuk ini bolehkah?

Anonymous said...

alamak,,takde button like di sini,,hehe=D
yes,,its really a good article n i'll try my best to keep my photos out of the web,,

tengku said...

salam~

ustaz,minta izin untuk copy ya.ana nak letak kat FB.
nak bagi semua muslimat baca.insyaAllah.

najah zinnirah said...

urm...ana t'lmbt menyedari blog niey....aper pown segala puji bg allah krna ana dh lmer cri article ttg niey yg dtulis oleh MUSLIMIN...mohon dicopy entry niey utk shbt ana yg meltk gmbr ana lm fb dier....mybe nopp bls dndm kowt cause ana tgr die pasal gmbr dier lm fb...mgkin penulisn dr muslimin t'grkkn hatinyer...ameen...

Zahra Qistina said...

Assalamualaikum..syukran..atas teguran yg diberikan..nice sgt article ni:-)

Anonymous said...

salam correct see diri~
mybe ana tlmbat sedar akn kwujudan blog ini....
'arrijalu qawwamuna a'lannisa'
alfun syukr atas kesudian mnjadi pemimpin kepada muslimah..kerana semakin hari semakin besar gelombang pihak kafir bagi meruntuhkan iman kita sebagai insan...alfun syukr kerana sudi mnjadi pengkritik dngn kata2 yang agak kasar terhadap kami kaum hawa...beginilah yang kami kehendaki..bukan kata-kata manis di umpamakan seperti rayuan yang lemah lembut...pendapat ana..note ini harus disebarkan dengan lebih luas lagi...semoga pembacanya bukan hanya follower blog ini sahaja..alfun syukr..
pujian lilaahi taala ini adalah pmbngkit semangat untuk terus menjadi penasihat yang boleh menghadapi pelbagai tribulasi pihak yang menentang...WALLAHUA'LAM...
~just towards MARDHATILLAH~

althafunnisa said...

salam correct see diri~
mybe ana tlmbat sedar akn kwujudan blog ini....
'arrijalu qawwamuna a'lannisa'
alfun syukr atas kesudian mnjadi pemimpin kepada muslimah..kerana semakin hari semakin besar gelombang pihak kafir bagi meruntuhkan iman kita sebagai insan...alfun syukr kerana sudi mnjadi pengkritik dngn kata2 yang agak kasar terhadap kami kaum hawa...beginilah yang kami kehendaki..bukan kata-kata manis di umpamakan seperti rayuan yang lemah lembut...pendapat ana..note ini harus disebarkan dengan lebih luas lagi...semoga pembacanya bukan hanya follower blog ini sahaja..alfun syukr..
pujian lilaahi taala ini adalah pmbngkit semangat untuk terus menjadi penasihat yang boleh menghadapi pelbagai tribulasi pihak yang menentang...WALLAHUA'LAM...
~just towards MARDHATILLAH~

Noor Syahirah Ahmad said...

salam....
ana sokong apa yang diperkatakan dalam blog ni...malangnya,bukan semua orang boleh menerima pendapat sebegini walau mereka tahu kebenarannya.Pelbagai alasan dicipta kerana matlamat mereka telah menghalalkan cara.Dan lebih malang lagi, ada dalam kalangan Muslimah yang meng'upload' gambar Muslimah lain dan diletakkan dalam profile mereka,misalnya gambar teman-teman mereka.Sungguh menyakitkan hati,dan ana tak tau nak buat macam mana lagi supaya mereka sedar kesilapan mereka apatah lagi yang melibatkan orang lain yang tak bersalah.

jundulloh_anahamlatilquran said...

salam.
mohon ana copy post ni.
syukran, ws

jundulloh_anahamlatilquran said...

salam.
mohon ana copy post ni.
syukran, ws

jundulloh_anahamlatilquran said...

salam.
mohon copy article ni.
syukran,ws

Luqman said...

Friendster tu zaman bila ? :D

Hafifi Borhan El Said said...

syukran....ana akan post kat wall FB ana utk tatapan umum... semoga wanita diluar sana cakna akan perkara yg dianggap remeh ni...