Wednesday, December 3, 2008

Berkongsi serta Menyampai Pengalaman (part4)

Hari ini (harituh.. dh lamer dah) hari Jumaat.. Jadi, peserta2 akan cuti 2 hari mcm hari kerja lah jugak.. Jadi, sbgi seorang 'ustaz' amatlah susah hati bila cuti tiba walaupun sukalah jugak kerana dpt berehat drpd perangai bdk2 yg berbagai ini, dpt rehat sket pening kepale selame 2 hari nih..tapi, risau kerana takut anak didik terlena dan leka dgn cuti 2 hari ini...maka aku ingatkan setiap org dgn amaran yg keras serta menetapkan target yg normal bg mase 2 hari.

"Alah ustaz... Sabtu, Ahad cutilah ustaz" rungut anak muridku.. Aku balas je "Sabtu, Ahad korang cuti drpd agam islam ke..?".. "Eh.. mane ader?".. budak2ku jwb kecuakan.. "kalau cmtuh korang bace qur'an nih sbb masuk kem nih semata2 atau korang beragama islam?" jerkah ku... "oklah ustaz.." budak2ku jawab pasrah.. hehehe.. suke tgk muka pasrah budak2 nih..



Inilah yg aku cakap lena dgn kemewahan duniawi..


Sebelum balik ari Jumaat tuh, aku sembang2 sket dgn sorang budak kelas aku.. "boleh tak habeskan Al-Insan 2 hari nih?" tanye ku.. budak tuh dah berjaye hafal Al-Mulk, Assajjadah dan Yasiin selama seminggu die bawah didikan aku.. "errr... tak bolehlah ustaz.. Hari Sabtu dgn Ahad saye balek kempung..",... banyak songeh punye budak.. "bace jer ah Qur'an kt kampung," arahku.. "dekat kampung saya takde Qur'an ustaz.," sudah budak nih.. detik hatiku.. Aku paling tak suke alasan yg macamnih.. waduh... "bawaklah qur'an balik kampung," sarnku lagi, tak mahu mengalah.. "Qur'an saya besar ustaz, susah nak bawak" jawabnya lagi sambil menunjuk qur'an yg die menghafal dgn aku setiap hari, qur'an saiz besar lame orang2 kampung dahulu kala..

Alasan lagi.. AKu garu kepale... Tiba-tiba..
Ha! hatiku mencetus idea ke kepalaku tatkala tunduk sedikit dan ternampak isi poketku.. Ustaz bagi pinjam qur'an ustaz nih , hari Isnin pulang ek?" aku menawar.. Tnpa disangka2 dgn muka yg ikhlas die mengatakan, "ha ustaz, boleh..boleh..boleh" ala2 gaye upin dan ipin.. "betul nih? Kalau hilang 10 ringgit.." ayat yg biase kugunakan bersama member sebaya terkeluar.. "Ok ustaz.."... Mulutku melakar senyum..

Ape yg ingin ku tekankan di sini ialah masyarakat sekarang yg lebih pandai beralasan apabila ditegur tentang sesuatu perkara yg tidak sepatutnya ataupun disuruh melakukan apa yg tidak disukanya.. Alasan..alasan..alasan.. haisy..

Contoh plg mudah ialah apabila couple diwartakan haram oleh pejuang2 keimanan masyarakat yg mahukan couple ini tidak dibudayakan oleh ummat islam.. Pada ketika itulah berbagai2 alsan yg ade yg tak masuk akal, ade yang dgr sekali mcm betul, tapi hakikatnya ape2 pun qur'an hadis sebgi sumber hukumlah yg mendahului segalanya..

Alasan punyalah banyak.. ade yg cakap, "eh, kami mane ader buat ape2 yg salah.. pegang tangan x pernah, keluar makan tak pernah..." alasan lapuk yang ramai boleh tangani sekarang.. yg canggih sket.. "saya bercouple pun atas dasar dakwah.." wakakaka.. nak gelak pun ader.. baru2 nih, "perempuan2 sekolah kebangsaan tuh kan terbiar semua.. saper nak didik mereka kalau bukan kita? Perempuan nih kan sanggup buat ape saje demi lelaki, jadi ape yg kite nak tunggu lagi.. didiklah mereka.." hahaha... gelak lagi..


Secara umumnya, alasan2 mereka ini kebanyakkannya berkisar tntg dakwah dan didikan.. Namun, tak siapa yg sedar yg dalam couple2 mereka itu dan dalam mase yg same berhasrat untuk 'berdakwah', secara tidak langsung sebenarnya dosa couple itu menjadi hijab (penghalang) kepada kedua2nya untuk mendapat hidayah drpd Allah.. Malah lebih teruk sebenarnya dosa couple ini ditutup oleh helah 'dakwah' atau 'mendidik' oleh musuh terkutuk Allah iaitu Iblis L.A..

Jadi, bagaimana mahu berdakwah kpd si DIA dlm mase yg same kita menjadi penghalang kpd hidayah Allah kpdnya? Pelik2.. Hakikatnya alasan tetap menjadi alasan semata2...


Lagi contoh terbaik adalah tentang teguran mereka2 yg risau dan prihatin melihat kelakuan dan adab serta pekerti ummat islam di Malaysia tentang panggung wayang.. Apabila dihalang, beribu2 alsan menerjah masuk ke kotak fikiran si penegur.. Tentang masalah ini Insya Allah akan diterangkan secara lebih jelas lg pd satu post khas nanti..


Hidup ini memang penuh dengan alasan...

5 comments:

dod0L rebus.. said...

neyh bkn prob aque r...

tpi ad mmber aq 2.dy tnyer pndpt aq au.gini...mmber aq neh pngawas.dh lme da.n dy ad abng au...(mmber aq p0mpan..)

pas2..ad sownk mmber dy lark syok kat abng dyer.mmber dy neh pngawas gak...so, skunk ney hbungan mmber dy ngan abg dy neh da boleh kta kapel r..asyk mset jer..

n..kdng2 mmber dy neh bg adiah soh kasik kat abg dyer.n kad2 r..

nk dijadikn cter..akhir taun aritu mmber dy soh bg adiah au..tok abg dyer...yg mmber aq ney plak dah tekad xnk bg kat abg dy...sbb klu kat skola dy asyk kne ejek.."jual abng sndiri" ngan mmber2 dy yg len...

kre dy neh nk jga abg r...hu2..tpi dy ckp kat aq.. dy nak jga ati mmber n xnk abg dy jdik cam2..(terjual)..haha..so, dy kne watper??

ap pndpt ko?? (pnat aq tulis...)

Anonymous said...

Rindunya dekat kem ni!!
rindu utk tasmik
rindu pada sahabat lama..
enta bertuah dapat jadi fasi..
ana ms form 1 ade jugak ikut kem ni..ust Yaakob kan yg menganjur kem ni?salam pada fasi yg lain..

NahnuNasrullah said...

to dod0l rebus:

First skali ana x tau mengapa anta/i cakap benda tuh di sini? Ana tidak merujuk kpd sesiapa pun psl nih.. dan seriously ana x kenal anta/i..

Second, anda menggunakan terlalu byk ejaan pasar serta beberapa shortform yg extremely short yg smpi ana pun terbelit urat otak nk bace.. so, sila tulis dgn bahase yg betul dan ejaan yg tidak terlalu pasar..(jika anda mahukan pendapat)

NahnuNasrullah said...

to Anonymous:

Ya, tepat sekali.. Kem yg dulunya dianjurkan oleh Pak Akob (sekarang Yb DUN Anggerik..) tapi sekarang sudah bertukar penganjur kerana YB telah buka cawangan baru di Shah Alam..

Kirim salam? erk.. kem ini baru sahja tamat..

dod0L rebus said...

ngeh3x,, tidak mengapa lah...

kasihan pula ana kepada anta.ana tidak mahu menyusahkan anta sehingga berbelirat urat saraf otak anta! haha,,

semoga anta mendoakan rakan ana itu beroleh jawapan dan ilham dari Allah. ana ada nasihatkan beliau, tp tidak tahu lah masuk terserap ke dalam hatinya atau pun tidak.huhu,,

(p/s: berani ye buat2 xknal ana! haha..nt! jage kamu!! sampai ati, kui3.7x)