Wednesday, November 26, 2008

Berkongsi serta Menyampai Pengalaman (part3)

"Ustaz,! nak cerita..",pinta seorang anak muridku yang kelihatan pasrah kulihat sejak tadi menahan ketensionan untuk menghafal.. Memang aku bila melihat hampir kesemua bdk2 kelasku sudah menerawang otaknya dan tak menumpu lagi kpd hafalan, ditambah lagi masa yg tinggal lagi mungkin 20 minit, aku mula mengorak langkah bercerita ape2 perkara yg kurasakan bermanfaat dan dpt diambil pengajaran oleh anak muridku.. huhuhu.. tapi sekarang mereka pulak yg sesedap merequest cerita.. Hai... Sampaikan di Kem Hafazan dan Motivasi Ibadah ini, aku telah terkenal di kalangan budak kelasku "Ustaz Muhd Bercerita".. Cet, macam rancangan tv9 tuh.. aper ntah.. Aku tak ngerti sbb aku tak der tv kt rumah..

Kelas Hafazan... waktu pagi semua semangat

Antara bnyak2 cerita, aku tak tahu kenape mereka2 nih suka sgt request cerita hantu kat aku.. Nasib baiklah aku ade pengalaman sekolah asrama yg mana boleh tahan jugelah 'kekerasannya'..


Tapi, aku tetap pelik dengan perangai budak zaman sekarang yg amat gemar cerita hantu.. Bila tgk cerita hantu atau diceritakan kpd mereka, mulalah menggigil ketakutan.. Dia juge yg mahu..Nak cakap cerita tuh best, entah..sbb aku bukannya ade tv pun nk tgk.. Tapi yang pentingnya cerita hantu ini lebih byk keburukannya drpd kebaikan.. Mahu bukti?

Apa sebenarnye motif korang tgk cerita hantu nih? Untuk meuwjudkan sifat berani untuk berhadapan dengan makhluk ini? Tak payah nak berangan.. bohong semata.. Malah tak pernah aku jumpa budak yg tgk cerita hantu banyak2 dan kesannya die semakin berani.. Malah makin mewujudkan sifat takut adalah.. Jika anda ade terjumpa budak yg mengalami kesan yg sebaliknya sepertimana yg didakwa kebanyakkan pemaju2 industri filem hantu sila beritahu..

Malah, ade seorang sepupu aku yang baru sahaja berumur 4 tahun, tapi dah pandai pgi tandas sndiri sorang2 kol 3 pagi malam2 gelap buta tuh. Bukan tandas kt rumahnya, tapi kt kampung.. Almaklumlah, bagaimana keadaannya tandas kt kampung.. Ini yg menyebabkan takut.. bukan die yg takut, tapi mak die pulak yg takut.. alahai,pening2.. Bila ditanya mak die apebende yg die ajar kt budak nih, mak die jawab "die tak pernah tengok cerita hantu dan x pernah didedahkan pasal hantu2 nih.. sbb tuh die x pernah ade rase takut.." Tengok? Mane die bukti ckp kalo tgk cerite hantu menambah keberanian.. Omong2 kosong semata..


Tapi, bila anak murid2 aku semuanya request citer hantu, aku yg jarang mengecewakan orang nih pun ceritalah banyak2 cerita hantu yg best2.. bestnye sbb ape? Sbb yg nih samaada aku lalui sndiri atau aku dah pasti kesahihannya.. Dan bila aku dah pasti kesahihannya, jarang sekali aku bercerita sambi lewa.. Mestilah dgn penuh penghayatan.. Pergh!! Dan apabila aku tengok anak murid aku yg baru drjh 4 tuh memucatkan muka, baru aku berhenti.. Dan time tuh timbullah soundtrack 'ah....!' mungkin frust sbb aku menamatkan cerita ataupun lega sbb dpt lepas drpd belenggu cerita aku yg penuh penghayatan tuh.. wallahu a'lam.


Bukannya nak menambah ketakutan mereka kpd hantu, cuma tak mahu kecewakan.. Tapi sebenarnya setiap kali cerita aku akhiri dengan menyuruh mereka bace ma'tsurat elok2 lepas asar nanti.. (lps solat asar, semua peserta dikehendaki membaca ma'tsurat). Sejujurnya modal aku untuk bercerita ini bukanlah bertimbun, cuma mahu menarik perhatian di samping menghilangkan rasa ngantuk mereka.. Namun, kengkadang aku bertegas juge.. Rotan di tangan kugunakan sebaik2nya.. Adalah 2,3 org yg dah pernah kene.. alahai.. kesian.


Bila kulihat suasana mereka2 ini yang sudah tenggelam oleh nikmat kesenangan, susah baginya untuk menghafala dan dimasuki oleh cahaya.. Berlainan dengan zaman Rasulullah dulu yang mana ketika Rasulullah dan Muhajirin nak berhijrah, tak dapat dibayangkan betapa susah [ayanhnya mereka.. Tak payah tgk jauh2... Mak bapak kita yg dulunya hanya berbekalkan selapis papan serta sebotol air dan kain lap untuk memadam tulisan di papan tersebut untuk ke sekolah.. Dan itu sudah memadai untuk mereka bersungguh2 dalam pembelajaran.. Sekarang, alahai.. suruh menghadap qur'an 2 jam sudah mengeluh... "Ustaz.. dah tengah hari ngantuk dan susah nak hafal lah.."... Aku pula yg mengeluh.. Dulu Rasulullah bertakung capalnya dengan darah ketika membawa risalah tauhid yg disampaikan dgn Al-Qur'an di Ta'if.. Bilal bin Rabah dihempap atas badannya dgn batu disebabkan 'kantoi' membaca Al-Qur'an.. Sedangkan anak muridku sekarang.... aduhai...

Firman Allah:"أحسب الناس أن يتركوا أن يقولوا أمنا و هم لا يفتنون "

Maksudnya:"Adakah manusia mengatakan 'kami beriman' sedangkan mereka tidak ditimpa ujian?"

Adakah anda semua pernah diuji untuk memastikan anda benar2 beriman..?

Firman Allah lagi: " أم حسبتم أن تدخل الجنة ولما ياتكم مثل الذين خلو من قبلكم "

Maksudnya: "Adakah kamu mengharap akan masuk syurga sedangkan kamu tidak pernah diuji sepertimana kaum2 yg terdahulu..?"


Wah! Cakap berapi.. Amal tiada tarak guna jugalah.. Teringat wasiat seorang naqib yg memang di paling tekankan dan aku ingat sehingga sekarang...

"Jangan letakkan dirimu dalam keadaan yg selesa"

2 comments:

manusia said...

aq akui, aq slalu letakkn diri aq dalam keadaan yg slesa,..

bila aq kene naik kreta cm bur0k cket,aq malu.. sbb aq da slalu ltakkn diri dalam keadaan slesa..

hm..0leh sbb i2 la aq kne brubah ag, huhu... bile kte slalu ltak diri kite dalm keadaan slesa, kmugkinan besar TUHAN kite lupakn.
Naudzubillah min zalik...

pasal hantu tuh p0n aq stuju, memg aq mkin tak0t lepas tg0k crita antu..kengkadg terbayang2 jerk..aduss,, jdk jgn la tg0k cter antu..ape m0tifnyer?? huh,,

mad sakai said...

assalamualaikum..........
ceh..nak gak cakap yang umah dier x der tv....ko berbanga la dengan bende remeh temeh tu(ayat ikram...)
☺☻♥♦♣♠•◘○™“