Saturday, May 3, 2008

Tangisan Seorang Lelaki.....

``Hampir ku tangisinya ya Allah. Tidak! Sekali-kali tidak, aku tidak akan benarkan tangisan ini ditumpahkan lagi. Cukuplah ia pernah berderai dahulu,tidak lagi sekarang ,mata ini juga perlukan kerehatan. Benar, sukar sekali mata seorang lelaki untuk menangisi sesuatu ya Rahman. Apatah untuk meratapi sesuatu dihadapan manusia .Kerana diri ini tetap seorang lelaki ,yang punyai egonya sendiri.’’

``Namun wahai Tuhanku,aku tidak mampu mengalah dari pinta hati ini ya Allah. Hanya engkau dan aku yang mengetahui kesakitan ,jerit tawa,senyumnya,dukanya dan pilunya Ya Allah. Oleh kerana engkau sahaja yang membelai hati ini wahai Pemilik hati, izinkan aku adukan padamu kesakitan hati ini.’’

Tuhan,aku kehilangan…
Diari hambamu..--/--/---,----------


Aku merebahkan badan kepenatan..kurenung diriku yg semakin x keruan...ku mengalih pandangan ke luar tingkap...terlihat akan kucing kesayangan berbaring dgn selesanye..."wahai kucing..hepilah ko..lgsg x pernah menangis...lgsg x pernah sedih...tiada duka..tiada sengsara...pasti hidup ko gembira kan..??" Nmun begitu kucing tetap kucing,membisu tanpa sebarang perasaan...langsung x memahami diri ini yg semakin sengsara oleh diri sndiri yg keterlanjuran...

Untukmu,
Tahukah kau diri ini terpakse mnghadapi hari2 dgn hati yg pedih,,,diri ini merasakan sesuatu kekosongan yg teramat sgt..setiap langkah menuju ke sekolah sungguh longlai...renungan ku ke papan putih ketika proses pembelajaran adalah suatu yg palsu...hakikatnyer aku x dpt nk membrikan hak kpd pancainderaku untuk menerima segala pembelajaran...namun ku tidak mampu sama sekali...tangan yg diberi ku gunakan untuk menongkat kepalaku sebagai keselesaan untuk ku melayarai bahtera ....aku rindu,aku rindukanmu....
saat2 dahulu bermain2 di mindaku...

Detik2 Perkenalan
Waktu itu ku singkap tirai hidupmu...aku ingin tahu asal usul drimu semuanyer....aku bertanye kpd sahabat2 yg pernah mengenalimu...yg pernah merasai kemanisanmu...Benarlah dirimu umpama gemerlapan mutira di dasar laut.hanya yg bersungguh untuk mncari mu saja yg mampu mdptkan mu...perlu menyelam,perlu tenggelam...namun begitu aku menyimpan rasa untuk mnjadi seperti itu..

Hasrat hati
Setelah itu.aku yakin bahawa kau tercipta untuk ku...Alhamdulillah,hasrat hatiku diterima baik olehmu...aku mula merasai kemanisanmu...mmg btol segala yg dikhabarkan oleh sahabat2 ku dulu...Tidak sabar rasanya mahu mnjadikan mu teman hidup buat selame2 nyer....

itu semua dulu...
Tapi bila berlalunya waktu, dalam tidak aku sedari aku tidak lagi menyayangimu, tidak lagi membelaimu, tidak lagi bertanyakan khabarmu..Bahkan tidak lagi memberikan semangat dn kekuatan kepadamu, seperti dulu di waktu kau menerima pinanganku. Hajatku untuk menjadikan kau teman hidupku terkubur begitu sahaja. Segalanya hanya tinggal dongengan. Malah,hinanya diri ini, aku tidak mendengar setiap teguranmu, bahkan kadang2 aku memarahi dirimu yg suci itu. Sehingga aku merasakan kau tidak lagi perlu di sisiku. Kau hanyalah burung yg hinggap di kamar hatiku hanya apabila tiba musimnya. Bila tiba waktunya aku perlukanmu, aku perlukanmu,tapi bila musimnya berlalu,engkau ku halau daripada diari hidupku. Entah berapa kali agaknya jiwamu dirobek2 oleh perlakuan sang binatang sepertiku. Seringkali aku rasai yg kau mahu lagi menyentuh hati ini,ingin lagi menyintai hati ini. Tapi,seringkali juga aku menjadi api,menjauhi dn terus menjauhi....

Kini,kau pergi..

‘IMAN,berilah aku sekali lagi peluang melamarmu,
Aku perlukanmu ,aku rindukanmu.
Sudikah kau menjadi teman hidupku?
Untuk selama-lamanya?’
Berikanlah aku peluang kedua untuk mengecapi kemanisanmu....

قال رسول اللة صلي اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : ( ثَلَاث مَنْ كُنَّ فِيهِ وَجَدَ بِهِنَّ حَلَاوَةَ الْإِيمَان مَنْ كَانَ اللَّهَ وَرَسُوله أَحَبَّ إِلَيْهِ مِمَّا سِوَاهُمَا , وَأَنْ يُحِبَّ الْمَرْء لا يُحِبّهُ إِلا لِلَّهِ , وَأَنْ يَكْرَه أَنْ يَعُود فِي الْكُفْر بَعْد أَنْ أَنْقَذَهُ اللَّه مِنْهُ كَمَا يَكْرَه أَنْ يُقْذَف فِي النَّار )

21 comments:

Anonymous said...

yg bawah patut tukar...xde mengena dengan topik ni..sape wat bende tu..mamak tol..

NahnuNasrullah said...

rilek lah...drpd gaya penulisan dn perasaan dier naluri ana dpt merasakan yg anta nih obi...hehehe...rileklah obi..mcm terse jer..ade ape2 ker nih...??

t.a.t.a said...

errr.. sebenarnya kenapa ni.. sedih pasal apa... dah jumpa pengubat belum?

err hai salam..

hmmm saper yer mungkun budak paling kacak skali kat 2 razi ker kot hehehehe (am**r) said...

assalamualikum ....kenape tiba tiba ader orang terasa, ni bukan cerita lapok tentang cinta kat manusia tp cinta kat ALLAH kepada yang perasan tu senang jer, bace sampai paham, pastu masukkan dalam hati and ambik pengajaran.... ok assalamualikum......

NahnuNasrullah said...

hmm...saperb yer bdk plg kacak nih...mcm x kenal jer...
so,baek kenalkan diri...

fisabilillah said...

salam alaik al fateh..
utk gembira, kita mengembirakan insan lain..
namun adakalanya kita terpaksa menangis demi membuat insan lain tersenyum..
namun al fateh..
senyumlah.. :-)
walaupun sukar..
kerana pasti ada org lain telah menangis utk membuat kita tersenyum... (kata2 ni x ciplak kat mana2 tau~)

slamat mngumpul mutiara iman ye goku.. insya'Allah!

NahnuNasrullah said...

timer kaseh yer fisabilillah...mungkin kiter dpt lawan saper dpt kumpul mutiara iman nih cukup enam biji dulu.....tp ana rase kwn ana yg komen kt atas skali tuh mungkin dh berjaye dpt kan IMAN....hehehe...

Anonymous said...

al fateh sentiase senyum..
dh sampai kena marah lak tu..
senyum2..tampar kang...
al fateh always simile =)...
huhu

NahnuNasrullah said...

timer kaseh obi...naseb baek mllmh ain x msuk blog nih..kalo x anta skali kene tampar hehehe........

huh? said...

ngape dgn nurul iman??
sapew dier??

NahnuNasrullah said...

Naper dgn Nurul Iman..? ntahla...

tp kalo ade org terase memang susah la.. sbb artikel nih x der kene mengena dgn manusia yg bernama iman..

yg dimaksudkan ialah iman yg di dlm hati.. sape yg terase harap2 jgn terase yek..

bar_em94 said...

zzzzzzzzzz..
in this post not totally about a women brname nurul iman..
tu smer joke only..
xyh la sebok tnyer psl bdk uh..
bknnyer bez pown dier..
(sory eyk obi n habib coz ktuk dier)
haha...:D
iman2x..npelh de org nk kow..
(mksod ana bdk uh,,bkn iman d dlm ht tu eyk,,jgn silp fhm)..

NahnuNasrullah said...

weyh.. sudah2.. jgn jadikan blog aku sbgi portal ikhtilat..

nk smbg2 cmnih kt ms,fs boleh ar..

TidakPerluTahu;) said...

Salam ziarah..

bagus betul anta ..
biase la tu iman, kadang2 naik, kadang2 turun..

banyak2kanlah berzikir dan meminta2 pada yang Esa.
insyaAllah dirimu sentiasa dipayungi berkat dan rahmat dariNya..
Semoga anta berjaya memiliki kemanisan Iman itu lagi..amin
;)

Anonymous said...

salam..harap komen2 smua x lari tajuk lg,ia akan menyebabkn isi yg nk d smpaikan x tersampai sbbnye komen2 adlh sbhgn drpd entry dan takut x dpt merasa kemanisan entry tu sendiri(bila dh lari tajuk) btul x?hehe~
mabruk,sbuah entry yg bgus
gambatte^_^

Anonymous said...

Mohd Al-fateh.. Mohd Al-Fateh..blog dan isi dah mantap ah,tapi tiba2 jer ko tulis Nurul Iman tu apa ah..menjejskan pandangan orang nak insaf..
anyway, aku memang suka buka kau punya blog dikala hati ini mendambakan keinsafan..
Aku harapkan kau dapat buat tajuk yang mantap lagi..
Oklah selamat hari raya ah aku ucapkan walaupun aku tak kenal ko (walaupun aku rasa macam aku kenal ko)=)

peminatmu(jgn salah sangka ak aku mksdkan peminat BLOG ko... said...

Mohd Al-fateh.. Mohd Al-Fateh..blog dan isi dah mantap ah,tapi tiba2 jer ko tulis Nurul Iman tu apa ah..menjejskan pandangan orang nak insaf..
anyway, aku memang suka buka kau punya blog dikala hati ini mendambakan keinsafan..
Aku harapkan kau dapat buat tajuk yang mantap lagi..
Oklah selamat hari raya ah aku ucapkan walaupun aku tak kenal ko (walaupun aku rasa macam aku kenal ko)=)

Muhd Alfateh- Syeikhul Hira' said...

peminat aku (maksud aku peminat BLOG aku):

Ntah.. aku bajet post ni dah terperosok jauh ke dalam dan xde orang nak tgk.. tu yg buat x tau je tuh.. ape2hal, komentar diterima.. Syukran..

ida_(P) said...

saya amat suke post ni...
awok2 ganu,ekk...?

nur_inlife said...

ana rase ana faham entry ni..
ianya tentang iman yg dahulunya kite dah jatuh cinte dengan iman tersebut
tp makin lame kita biarkan naluri iman itu pergi meninggalkan kita....
bg pndgn sy lah ni...

Anonymous said...

hebat2..